Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: OLYMPUS 2016

București: OLYMPUS 2016

DISTRIBUIȚI

olympus147063 – 21102016  Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice, Dan Neculăescu, a participat la deschiderea exerciţiului OLYMPUS, organizat de România, în colaborare cu INTERPOL, sub auspiciile Iniţiativei Globale pentru Combaterea Terorismului Nuclear – IGCTN.

În intervenţia sa, el a semnalat importanţa desfăşurării acestui eveniment în România și a evidențiat că organizarea sa confirmă atât interesul ridicat al țării noastre pentru consolidarea securității nucleare, cât și capacitatea de a promova inițiative la nivel regional pe dimensiunea combaterii terorismului nuclear. Totodată, a subliniat că exercițiul reprezintă o ocazie unică de aprofundare a colaborării între autorităţile de aplicare a legii şi experţii tehnici în scopul identificării celor mai bune practici în domeniu.

Exerciţiul OLYMPUS, pregătit prin implicarea nemijlocită a mai multor instituții românești, s-a desfășurat la București, în perioada 19 – 21 octombrie 2016, şi a oferit oportunitatea de a consolida cooperarea şi comunicarea dintre statele din regiune în scopul asigurării securității nucleare. Exercițiul și-a propus inclusiv facilitarea de contacte la nivel instituţional şi de lucru în vederea punerii eficiente în aplicare a acordurilor guvernamentale existente.

Exercițiul a avut caracter regional şi a reunit reprezentanţi ai statelor membre ale Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria), ai Ucrainei şi Georgiei, precum și reprezentanţi ai instituţiilor românești cu atribuţii în domeniul combaterii terorismului nuclear, ai INTERPOL și ai Iniţiativei Globale pentru Combaterea Terorismului Nuclear/IGCTN.

Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear este un parteneriat internaţional lansat în 2006 şi format din 86 de state (inclusiv state UE şi NATO) şi cinci observatori internaţionali (Oficiul Naţiunilor Unite pentru Criminalitate şi Droguri – UNODC, Institutul Inter-regional de Cercetare al ONU privind Criminalitatea şi Justiţia – UNICRI, Agenţia Internaţionale pentru Energie Atomică – AIEA, Uniunea Europeană şi INTERPOL). România a subscris la Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear în 2007.

Obiectivul major al Iniţiativei este de a consolida capacitatea la nivel mondial pentru a preveni, detecta şi a răspunde la acte de terorism nuclear, prin intermediul unor activităţi/exerciţii sau angajamente multilaterale care să consolideze politicile, procedurile şi interoperabilitatea statelor partenere.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.