Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Uite cine e avocatul ”american” care atacă DNA

București: Uite cine e avocatul ”american” care atacă DNA

DISTRIBUIȚI

robert-carmona-borjas146664 – 04102016 –  Mai multe publicatii romanesti au preluat acuzatiile unui avocat din Venezuela, stabilit in SUA, privind ”latura intunecata” a luptei anticoruptie din Romania. Acuzatiile au aparut in publicatia The Hill. Avocatul a avut o implicare identica in cazul unei lovituri de stat din Honduras, scrie Aktual24.ro.

Autorul se numeste Robert Carmona-Borjas, fiind prezentat in publicatiile romanesti ca ”expert” in anticoruptie, buna guvernare si apararea drepturilor omului. In articolul din revista americana, el vorbeste  despre o ”latura mai intunecata” a luptei anticoruptie din Romania.

”Este deja o rutina pentru mass-media din Romania sa stationeze echipe de filmare in fata sediului DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politica in catuse, deplasandu-se spre masina politiei”, a spus autorul, iar ”acest fapt ridica unele probleme”, scrie Carmona-Borjas citat de coalitiaromanilor.org, site detinut de un cunoscut adversar al DNA, Chris Terhes.

Robert Carmona-Borjas a descris trei probleme care ar face ca DNA sa fie un pericol: Prima problema este riscul urias ca lupta anticoruptie sa fie folosita ”pentru plata politelor [personale] si urmarirea rivalilor”, data fiind usurinta cu care se poate deschide un dosar si porni o ”investigatie compromitatoare care poate pune capat unei cariere”.

A doua problema e legata de incalcarea drepturilor omului si a respectului vietii private.”DNA-ul este foarte dependent in acuzare de interceptarile telefonice si alte probe furnizate de catre serviciile de informatii romanesti, inclusiv SRI”, a spus autorul. Acesta a facut referire la istoria din perioada comunista, cand Securitatea lui Ceausescu comitea abuzuri ”la scara larga”, lucru continuat si dupa caderea comunismului.

A treia problema este legata de ”socanta” diversitate a acuzatiilor care fac obiectul anchetelor DNA.

”DNA investigheaza tot felul de infractiuni, de la spalare de bani si evaziune fiscala, pana la fraude marunte. Un politician este chiar acuzat de DNA ca a condus fara permis”, a spus Carmona-Borjas. El a dat ca exemplu cazul  lui Gabriel Oprea, care este acuzat de DNA pentru ucidere din culpa, facandu-l pe autor sa se intrebe daca ”ar trebui procurorii anticoruptie sa investigheze astfel de lucruri”.

Cine este Robert Carmona-Borjas

Numele lui Robert Carmona-Borjas apare intr-un amplu material, publicat de Washington Spectator, dedicat unei lovituri de stat din Honduras din 29 iunie 2009. Un grup de militari l-a fortat atunci pe presedintele ales Jose Manuel Zelaya sa urce intr-un avion si l-a trimis in exil. Printre acuzatiile aduse de pucisti s-a numarat si un articol publicat in 2007 de fundatia Arcadia, condusa de Robert Carmona-Borjas, in presa din Mexic privind furtul a milioane de dolari de catre apropiati ai lui Zelaya de la compania de telefonie de stat, Hondutel. De altfel, in urma acelui articol, Robert Carmona-Borjas a fost prezentat ca un expert anticoruptie in presa din Honduras, materiale scrise de acesta fiind apoi publicate constant in aceasta tara pana in momentul loviturii de stat.

Jurnalistii de la Washington Spectator au incercat sa gaseasca sediul fundatiei la adresa oficiala, in Bethesda (Maryland), insa nimeni nu auzise de Arcadia in acea cladire. Ei il acuzau ca se foloseste de fundatia sa pentru a sabota guverne ajunse la putere prin alegeri libere.

De altfel, la cateva zile dupa puci, Carmona-Borjas a fost prezent la un miting in capitala Hondurasului unde a fost prezentat astfel: ”Nu suntem singuri. Vreau sa va prezint un om foarte curajos. Numele lui este Robert Carmona-Borjas”. Putini stiau insa cine este acel expatriat din Venezuela, noteaza jurnalistii.

De asemenea, publicatia americana dezvlauie legaturile pe care Carmona-Borjas le are cu un lobby-ist american de origine cubaneza, Otto Reich. Cei doi sunt prieteni buni si si-au coordonat actiunile in mai multe situatii. Cu trei luni inainte de lovitura de stat din Honduras, Reich l-a acuzat pe Zelaya, intr-o publicatie din Miami, ca incurajeaza coruptia. Ulterior, Reich a trebuit sa dea explicatii in fata unei comisii a Congresului american despre implicarea sa in puciul din Honduras. El insa nu a mentionat ca firma sa de lobby a lucrat pentru corporatii de telefonie mobila care aveau interesul ca Hondutel sa fie privatizata.

Ce urmeaza

Articolul din The Hill a fost primul pas. Pe modelul Honduras, avocatul din Venezuela va continua cel mai probabil sa publice noi articole negative despre activitatea DNA, fiind alimentat cu informatii din Romania, care vor fi preluate cu mare tam-tam in presa controlata de clientii DNA. Este o actiune pusa la cale din Romania, prin angajarea unei companii de lobby din Statele Unite (cea a lui Otto Reich), pentru decredibilizarea externa a luptei anticoruptie si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, mai scrie Aktual24.ro. –  PROMPT MEDIA

foto:aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.