Acasă Politic Luxemburg: Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe

Luxemburg: Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe

DISTRIBUIȚI

comanescu-cae146975 – 18102016 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, 17 octombrie 2016, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg. Principalele teme abordate au fost Strategia Globală a UE, migraţia, Tunisia şi Siria.

Miniștrii au trecut în revistă calendarul și modalitățile de implementare a Strategiei Globale a UE, pronunțându-se în favoarea unei abordări ambițioase, echilibrate și cuprinzătoare. Ministrul Lazăr Comănescu a salutat propunerile Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vice-președinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Federica Mogherini, și a subliniat importanța păstrării echilibrului geografic și tematic în contextul transpunerii documentului strategic în strategii sectoriale. A evidențiat importanța consolidării rezilienței statelor partenere și a abordării integrate a conflictelor și crizelor din vecinătatea UE. A subliniat în context importanța unei coordonări strânse cu NATO în implementarea Declarației comune de la Varșovia și evitarea dublării activităților.

În ceea ce priveşte migraţia, şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul pentru implicarea partenerilor UE în aplicarea acordurilor deja convenite, subliniind că orice soluţie durabilă trebuie să aibă la bază gestionarea eficientă a cauzelor profunde ale migraţiei.

Cu referire la Tunisia, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat susținere pentru consolidarea sprijinului UE acordat procesului de reforme democratice din această țară. A evidențiat modalitățile în care România sprijină deja diverse proiecte în Tunisia şi în statele din regiune, în special în domeniul dezvoltării, fiind pregătită să ofere expertiza proprie în materie de tranziţie, cu accent asupra bunei guvernări, consolidării capacităţilor instituţionale, a statului de drept, luptei împotriva corupţiei şi pregătirii personalului de specialitate în aceste domenii.

Miniștrii de externe au abordat ultimele evoluţii din Siria, cu accent asupra consecinţelor dramatice a situației din teren asupra populaţiei civile și modalităților în care UE poate veni în sprijinul populației afectate. Au fost ferm condamnate atacurile recente din Alep, care au produs distrugeri și numeroase victime civile. Demnitarul român a reiterat susţinerea pentru o soluţionare politică a conflictului, precum şi importanţa păstrării unităţii, integrităţii, suveranităţii şi a independenţei Siriei. A subliniat că România încurajează şi sprijină toate formele de dialog politic, ca modalitatea unică de rezolvare a conflictului şi de reinstaurare a păcii.

În marja Consiliului Afacerilor Externe, a avut loc reuniunea Grupului de prieteni ai Ucrainei, la care au participat, alături de miniștri de externe ai statelor UE, comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile pentru Extindere, Johannes Hahn, și ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin. Cu această ocazie, a fost făcută o evaluare a situaţiei de securitate din Donbas și implicațiilor acesteia, din punct de vedere politic, economic și umanitar, fiind abordată și tema reconstrucției post-conflict.

Şeful diplomației române a reafirmat susținerea pentru independența, unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Totodată, a subliniat necesitatea implementării complete a înțelegerilor de la Minsk, evidențiind rolul formatului Normandia în reglementarea conflictului din estul țării. Ministrul român al afacerilor externe a reliefat sprijinul politic constant și asistența bilaterală acordate Ucrainei în contextul proceselor de reformă internă și implementării Acordului de Asociere și a exprimat disponibilitatea României de a participa la efortul comun la nivelul UE de reconstrucție post-conflict.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.