Acasă Opinii/Analize SORIN ROȘCA STĂNESCU

SORIN ROȘCA STĂNESCU

DISTRIBUIȚI
SORIN ROȘCA STĂNESCU

Axa Iohannis-Gorghiu-Cioloș

 SORIN ROȘCA STĂNESCU
SORIN ROȘCA STĂNESCU

Se vor alinia planetele, în luna decembrie, în jurul celor trei nume? Se va forma o majoritate PNL? Va da această majoritate un premier, în persoana lui Dacian Cioloș? Iată întrebări care fac toți banii. Trebuie să încercăm un răspuns atâta timp cât președintele PNL a lansat provocarea.

Axa Klaus Iohannis-Alina Gorghiu-Dacian Cioloș este un concept nou, enunțat de președintele PNL. Nu putea să facă acest lucru dacă nu ar fi avut și acceptul președintelui Klaus Iohannis și al premierului Dacian Cioloș. Ceea ce înseamnă că trebuie să ne așteptăm ca această troică să își ia startul cu toți caii putere avântați cu viteză maximă. Dar cum s-ar putea întâmpla această minune?

Cum ar fi posibil ca un partid, PNL, care, în toate sondajele, stă la nivelul critic de 30%, să învingă, în cele din urmă, un alt partid care sare peste 40%? De unde adună PNL, în scurtul interval care a mai ramans până la alegeri, procentele lipsă?

O posibilitate este ca PNL să înceapă să crească în sondaje. Această evoluție spectaculoasă ar putea avea loc, numai și numai dacă, la nivel guvernamental, s-ar produce o minune. Pentru că PNL în sine poate să crească, dar nu prea semnificativ, doar prin prezentarea inteligentă a unui proiect de țară inteligent la rândul lui și tentant pentru populație. Și mai ales credibil. Dacă se va întâmpla acest lucru, PNL nu ar putea să adauge mai mult de 2-3 procente scorului actual de 30%. În schimb, dacă Executivul se dă de trei ori peste cap și se transformă într-un aparat extrem de eficient, Dacian Cioloș ar putea convinge, pe ultima sută de metri, câteva procente bune din populație să voteze cu PNL, pentru ca el să mai rămână premier un ciclu de patru ani. Aceasta ar presupune însă mult mai multă coerență guvernamentală decât avem în acest moment, precum și resurse substanțiale pentru câteva măsuri cu caracter puternic social, ce ar putea fi adoptate pe ultima sută de metri. Este oare posibil?

Greu de crezut. În definitiv, vorbim despre Guvernul care a pierdut cei mai mulți miniștri în cel mai scurt timp posibil și fără ca aceștia să fi fost eliminați de către DNA. Sunt, pur și simplu, pierderi generate de incompetența echipei de la Palatul Victoria. Și mă refer, acum, la echipa de vârf. Pentru că Executivul înseamnă mult mai mult. Iar straturile mai puțin vizibile sau chiar invizibile pentru presă, ale administrației publice centrale, sunt acaparate de adversar. Sunt în mâna PSD. Degeaba se află Cioloș la pupitrul de comandă, atâta timp cât transmisia comenzilor este obturată, convertită sau chiar pervertită de angrenajul PSD. Se vede limpede acest lucru, acum, când, în unele zone, populația se confruntă cu o calamitate, iar Guvernul pare incapabil să rezolve rapid gravele probleme sociale generate de inundații. În ceea ce privește “darurile” electorale, Dacian Cioloș este cu mâinile legate. Din această perspectivă, el a dat tot ce putea da fără a arunca în aer bugetul pe 2017. Dacă face mai mult, degeaba ajunge premier. Dacă face mai puțin, nu ajunge. Iată un veritabil cerc vicios.

Trioca sau axa noii puteri sau, mai degrabă spus, a puterii imaginate ar mai putea miza pe o alianță cu partidele mici. Dar atât timp cât intrarea ALDE în Parlament este o certitudine, ca și intrarea UDMR, celelalte partide mici, care, eventual, ar putea să facă o alianță cu PNL, au un viitor electoral cu geometrie variabilă. Ele pot intra sau nu pot intra în Parlament. Mă refer acum la Uniunea Salvați România și la Alianța Noastră România. Admițând însă că jocul electoral ar face loc partidelor mici, va trebui să luăm în calcul, cu același grad de probabilitate, și Partidul România Unită, care va deveni, cu certitudine, un aliat al PSD. UDMR se va duce, firește, către acel partid care întrunește condițiile de a forma o majoritate.

O altă forță care poate influența alegerile este președintele Klaus Iohannis. Este în afara oricărei discuții că acesta va bloca, până la capăt, accesul la funcția de premier a oricărei persoane cu o condamnare penală sau chiar doar cu un dosar penal în spate. Nu există însă nicio garanție că PSD va face o ofertă de acest fel.

Eu unul nu văd decât o singură șansă ca axa Iohannis-Gorghiu-Cioloș să fie câștigatoare. Această unică șansă ar putea fi un cadou oferit de PSD. Iar singurul cadou pe care PSD îl poate oferi este să meargă, până în ziua alegerilor, cu formula Liviu Dragnea premier. În aceste condiții, discursul președintelui, dar și comentariile celor mai mulți agenți de influență ai societății sau vectori de opinie vor exploata diferența semnificativă dintre profilul lui Cioloș și profilul lui Dragnea. Ar putea fi generată o emoție colectivă la fel de puternică cum a fost cea de la ultimele alegeri prezidențiale, care l-a transformat pe Victor Ponta, din învingător, în învins.

Mă tot gândesc dacă nu cumva Liviu Dragnea, sub presiunea unei noi decizii penale care îl poate trimite după gratii, face jocul instituției prezidențiale. Dar nu în sensul în care se așteaptă toată lumea, ci în sensul diametral opus. Respectiv insistând până în pânzele albe și în mod deliberat pentru a rămâne candidat de premier, tocmai în ideea că, în acest fel și doar în acest fel, președintele Klaus Iohannis ar avea sorți de câștig. Altfel, mă întreb, de ce oare s-ar fi grăbit Alina Gorghiu să anunțe axa în vârful căreia se află Dacian Cioloș înainte de a fi existat un bilanț serios al guvernării?  (Sursa:  http://www.corectnews.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.