Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Victor Boştinaru: ”Masacrul din Alep este consecinţa Pax Russica”

Strasbourg: Victor Boştinaru: ”Masacrul din Alep este consecinţa Pax Russica”

DISTRIBUIȚI

 victor bostinaru146746 – 06102016 – Parlamentul European, reunit în această săptămână la Strasbourg, a dezbătut situaţia din oraşul sirian Alep, acolo unde are loc o vastă ofensivă a regimului sirian cu sprijinul Rusiei, cu atacuri succesive asupra spitalelor şi populaţiei civile. Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat în intervenţia sa din plen, ororile comise în oraşul Alep şi a reiterat afirmaţiile sale din urmă cu un an, conform cărora o Pax Russica nu are cum să fie o soluţie pentru Siria şi nicidecum o soluţie pentru Orientul Apropiat.

Victor Boştinaru: ”Ieri a fost aici, în Parlamentul European, secretarul general al Naţiunilor Unite, aşa că aş începe prin a-l cita pe domnia sa: «Gândiţi-vă la distrugerile de acolo, oameni mutilaţi, copii în suferinţă cumplită fără niciun ajutor, bolnavi, suferinzi pe moarte care nu au unde să meargă şi fără ca sfârşitul să poată fi întrevăzut. Gândiţi-vă la un abator, iar aici este mai rău ca într-un abator. Acolo condiţiile sunt mai umane».

Cuvinte aspre, însă, o descriere fidelă a carnagiului din Alep. Ne aduce aminte de Coventry, Dresda, Groznîi, ultimul episod în care Rusia a decurs la distrugerea completă a unei comunităţi umane. Cât vorbim noi aici, al-Assad şi forţele ruseşti continuă cu acest bombardament lipsit de discriminare. Caracterul brutal al războiului din Siria, mai ales din Alep, şi recursul la practici cumplite care includ utilizarea armelor chimice, a dispozitivelor incendiare, a bombelor de mare putere, continuă neabătut. Le spun colegilor că tăcerea este astăzi complicitate! Trebuie să facem ceva! Civilii sunt luaţi deliberat ca ţinte. Aceste atacuri nu sunt doar inacceptabile, ci sunt crime conform dreptului internaţional şi trebuie să le tratăm ca atare.”

”Ce putem face? Trei lucruri: salutăm acţiunile întreprinse pe plan umanitar pentru Alep de către Uniunea Europeană; fac un apel la Înaltul Reprezentant să coopereze cu Naţiunile Unite pentru a obţine un acord de sistare a focului şi pentru a permite intrarea de ajutoare umanitare în Alep; sancţiuni imediate împotriva guvernelor care comit crime umanitare.

Cu un an în urmă, în Parlament, am spus că ne paşte o Pax Russica şi iată-ne aici, un an mai târziu” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru. . PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.