Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Guvernului i s-a făcut milă de ”sărăcuții” de la Romaero

București: Guvernului i s-a făcut milă de ”sărăcuții” de la Romaero

DISTRIBUIȚI

romaero 147019 – 20102016 – Salariații disponibilizați de la Societatea Romaero S.A.București vor beneficia de măsuri de protecție socială, după ce Guvernul a alocat fondurile necesare.

Situația economico-financiară a Societății Romaero SA a determinat aplicarea unor măsuri organizatorice și de personal, printre care diminuarea fondului de salarii cu echivalentul a 150 de salarii medii pe societate, ceea ce implică și măsuri de concediere colectivă. În acest sens, Adunarea Generală a Acționarilor a societății a aprobat Panul de disponibilizare, în data de 5 iulie a.c., în cadrul unui plan de măsuri mai amplu având ca scop recâștigarea competitivității atât prin reduceri de costuri cât și prin investiții de modernizare.

În acest context, Guvernul a aprobat 788.000 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială destinate salariaților disponibilizați de la Societatea Romaero SA. Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Romaero SA.

Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creștere cu 11,7% față de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani. În aceste condiții, se estimează că efortul financiar pentru susținerea măsurilor de protecție social prin acordarea venitului de completare din bugetul asigurărilor pentru șomaj se ridica la circa 4,728 milioane lei, după cum urmează: 788.000 lei în anul 2016, 2,364 milioane lei în anul 2017 și 1,576 milioane lei în anul 2018. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.