Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Inspectorii nu mai au ce să caute la domiciliul fiscal

București: Inspectorii nu mai au ce să caute la domiciliul fiscal

DISTRIBUIȚI

inspectori-fiscali147496 – 14112016 –  Inspectorii Fiscului nu vor mai veni să constate dacă spațiul de domiciliu fiscal există și dacă activitatea desfășurată se află în limita obiectului înscris în autorizația de funcționare, atunci când firmele solicită reactivarea fiscală. Proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală elimină condiția generalizată referitoare la verificările legate de domiciliul fiscal.

Proiectul renunță la una dintre cele trei condiții generale pentru reactivarea fiscală, respectiv la verificările la fața locului privind domiciliul fiscal declarat. Companiile pot ajunge în inactivitate fiscală din mai multe cauze, conform Codului de Procedură Fiscală, și trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru a redeveni active. Unele cazuri de inactivare sunt, însă, efectul unor probleme birocratice cum ar fi comunicarea defectuoasă a actelor administrative sau neînregistrarea corectă a unor obligații. Practic, se întâmplă ca unele firme să devină inactive pentru că nu primesc notificările autorităților prin care cer anumite documente sau pentru că unele declarații și plăți nu sunt operate în sistem din eroare.

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul de Finanțe arată că această condiție cu privire la verificările legate de funcționarea la domiciliul  fiscal declarat este redundantă și totodată  încarcă nejustificat costurile de administrare.

Societățile scapă de o povară administrativă excesivă

Societățile scapă de o povară administrativă excesivă, mai ales, având în vedere că, potrivit Ordinului nr. 3.846/2015, procedura de reactivare stabilește că organul de inspecție fiscală verifică existența faptică a spațiului aferent domiciliului fiscal declarat și, după caz, a sediilor secundare declarate, precum și dacă contribuabilul desfășoară activitatea comercială în limita obiectului înscris în autorizația de funcționare, dacă spațiul folosit ca domiciliu fiscal/sediu secundar permite desfășurarea activităților pentru care societatea este autorizată.

Consecințele grave ale inactivității fiscale: Odată ajunse în inactivitate fiscală, societățile își pierd codul de TVA și, implicit, dreptul de deducere a cheltuielilor și a TVA. Sunt izolate de partenerii de business pentru că și aceștia pierd posibilitatea de a deduce taxele pentru achizițiile făcute de la un inactiv. În aceste condiții, firmele inactive riscă insolvența. După ce redevin active, companiile trebuie să solicite, din nou, înregistrarea în scopuri de TVA, depunând celebrul formular 088.

Conform proiectului, pentru reactivare, Codul de procedură va menține două condiții: îndeplinirea tuturor obligațiilor declarative prevăzute de lege și neînregistrarea de obligații fiscale restante.

Condiția privind domiciliul fiscal va rămâne valabilă doar în cazurile în care situația fost produsă de nefuncționarea la domiciliu și de sustragerea de la control.

Campanie de notificări, soldată cu inactivări: Inactivarea are loc în patru noi situații, din 2016: inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului, durata de funcționare a societății expirată, lipsa organelor statutare, durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social expirată. Acestea se adaugă la cele trei cazuri valabile și înainte de 2016, respectiv: nedepunerea niciunei declarații fiscale într-un semestru (formularele 100, 112, 101, 300, 301, 390), sustragerea de la control prin declararea unui domiciliu fiscal neidentificabil și nefuncționarea la domiciliul fiscal declarat.

Pe parcursul acestui an, ANAF a avut o campanie de notificare a societăților care se regăsesc în una sau mai multe dintre aceste situații, fiind vizate, cu precădere, durata expirată de funcționare a societății și a documentului privind spațiul pentru sediu social.

Motive pentru declararea unui contribuabil inactiv fiscal: Nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege; se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; organul fiscal central constatată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat; inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului; durata de funcționare a societății este expirată; societatea nu mai are organe statutare; durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată

Condiții pentru reactivare fiscală, conform proiectului: Contribuabilul/Plătitorul declarat inactiv se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții: Își îndeplinește toate obligațiile declarative prevăzute de lege, nu înregistrează obligații fiscale restante și nu se mai află în situația pentru care a fost declarat inactiv, conform mențiunilor înscrise în registrele în care a fost înregistrat.

Legea mai prevede că ANAF anulează decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor și pentru trecut, dacă declararea a fost din eroare. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.