Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Daciana Sârbu: E inacceptabil că marii producători de alimente vând produse...

Bruxelles: Daciana Sârbu: E inacceptabil că marii producători de alimente vând produse inferioare calitativ în statele est-europene

DISTRIBUIȚI

Daciana Sarbu147683 – 24112016­ –  Produse vândute sub aceleași denumiri si etichete au uneori calitate inferioara in state est-europene fata de restul UE, iar acest dublu standard este inacceptabil, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care, alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea si remedierea situației. Potrivit unor studii comparative, exista, practic, duble standarde in calitatea alimentelor în Uniunea Europeana, care par sa corespunda unei diviziuni Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputati (vicepreședinți ai Comisiei pentru Sănătate din PE). Aceștia solicita Consiliului un punct de vedere oficial si acțiuni pentru corectarea acestei probleme, astfel încât calitatea alimentelor comercializate sub același brand sa nu mai difere intre statele UE.

”Noi consideram ca e inacceptabil acest dublu standard in ce privește calitatea alimentelor in Uniunea Europeana, si așteptam din partea Consiliului o verificare a acestei situații si soluții de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat in Romania sau Cehia sa aibă o calitate mai slaba decât produsul vândut cu aceeași eticheta de o companie multinaționala intr-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primește mai puțin decât ar merita. In unele state est-europene, exista organizații ale consumatorilor care chiar au testat in laborator si au certificat aceste variații. Mulți romani au avut posibilitatea sa compare direct astfel de produse si au observat diferența. Cred ca acest semnal trebuie luat in serios de instituțiile europene. Suntem cetățeni cu drepturi egale si calitatea alimentelor ar trebui sa fie aceeași peste tot în Uniunea Europeana”, afirma Daciana Sârbu.

Aceste variații in compoziția produselor pot genera si efecte asupra sănătății. In estul si sud-estul Europei se afla pe piața produse care conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat in exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Daciana Sârbu a adus in discuție acest lucru atunci când la Parlamentul European a fost dezbătuta o rezoluție pe tema grăsimilor trans, eurodeputata PSD fiind co-autoare a acestei rezoluții care cere limitarea respectivelor substanțe in alimente.

Semnale recente ale presei europene au readus in prim-plan problema calității alimentelor care variază de la un stat la altul, deși sunt comercializate in ambalaje identice. Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identica vândute in aceeași rețea comerciala in Germania si Cehia au descoperit ca produsele vândute in Cehia aveau cantități mai mici de faina integrala sau cantități mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat in 2015 de o echipa de la Universitatea de Chimie si Tehnologie din Praga, a descoperit ca unele produse vândute in Cehia aveau nu doar calitate mai slaba, dar si preturi mai mari decât in Germania.

Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovaca pentru protecția consumatorilor si citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea si băuturi răcoritoare, pana la piper). –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.