Acasă Politic Bruxelles: Întrevederea miniştrilor Apărării şi de Externe cu omologii francezi

Bruxelles: Întrevederea miniştrilor Apărării şi de Externe cu omologii francezi

DISTRIBUIȚI

comanescu-motoc147516 – 15112016 – În marja Consiliului Afaceri Externe, miniștrii români ai Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, au avut o întrevedere, în format “2+2”, cu omologii francezi Jean-Yves Le Drian şi, respectiv, Jean-Marc Ayrault. Discuţiile s-au axat pe modalităţile concrete de intensificare a cooperării bilaterale şi pe temele de actualitate de pe agenda europeană şi aliată, cu accent pe aspecte legate de evoluţiile înregistrate în procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi a Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii şi apărării.

Legat de cooperarea în cadrul NATO, miniştrii români au evocat contextul conturat după Reuniunea miniştrilor Apărării din luna octombrie, favorabil implementării eficiente a deciziilor cu privire la asigurarea unei prezențe înaintate a Alianței pe flancul estic, cu accent pe prezenţa înaintată adaptată în partea de sud a flancului, subliniind în acelaşi timp importanţa regiunii Mării Negre pentru întreaga securitate şi stabilitate euro-atlantică.

Cei doi oficiali au apreciat sprijinul politic oferit de Franţa acestor propuneri, precum şi contribuţia sa concretă, constând îndeosebi în creşterea în anul 2017 a participării navelor marinei militare la misiuni în Marea Neagră.

Reuniunea a constituit un bun prilej pentru avansarea cooperării bilaterale în domeniul apărării şi identificarea modalităţilor optime în care cele două state pot contribui şi sprijini consolidarea Politicii de Securitate și Apărare Colectivă. Dezbaterile au permis un schimb util de opinii pentru facilitarea implementării Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii şi apărării prin luarea, în perioada următoare, a unor măsuri pragmatice şi orientate spre rezultate concrete. De asemenea, a fost reconfirmată importanţa acordată de cele două state coordonării şi cooperării eficiente între NATO şi UE, în domeniile identificate în Declaraţia comună adoptată de liderii celor două organizaţii la Summitul de la Varşovia. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.