Acasă Externe Agenda Europeana București: Comisa Europeană a clasat o procedură de infringement împotriva României pe...

București: Comisa Europeană a clasat o procedură de infringement împotriva României pe domeniul Păduri

DISTRIBUIȚI

paduri-taiate147258 – 01112016  –  Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a informat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în data de 29 sepembrie 2016, asupra deciziei Comisiei Europene de clasare a unei proceduri de infringement, declanșată împotriva României, pentru management defectuos în domeniul Păduri.

Potrivit comunicării Reprezentanței, ”Comisa Europeană a clasat cauza 2015/2152 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor ce revin statului român în temeiul art. 10 alin. (1) – (2), al art. 11 și al art. 19 din Regulamentul nr. 995/2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse de lemn, precum și în temeiul art. 7 alin. (1) din Regulamentul nr. 2173/2005 privind instituirea unui regim de licențe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană.”

”Când am preluat mandatul de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în noiembrie 2015, una din nenumăratele probleme pe care le-am găsit la Minister a fost și situația de pre-infringement în care se găsea România pe domeniul forestier, unde țara noastră primise un ultimatum de la Comisia Europeană. Clasarea acestei proceduri a fost o prioritate pentru noi”, a declarat ministrul Cristiana Pașca Palmer.

Declanșarea infringementului ar fi însemnat penalități de până la 200.000 de euro în fiecare zi, până când România s-ar fi conformat cu legislația europeană. Costurile pentru plata amenzilor ar fi fost suportate din Bugetul de Stat.

”Împreună cu o echipă mică dar foarte dedicată, am depus eforturi extraordinare în acest an pentru a elabora și implementa un pachet de măsuri ample, care să pornească o reformă adevărată în felul în care gospodărim pădurile României, un capital cu valoare inestimabilă pentru noi toți. Munca, perseverența și competența au dat roade, și Comisia Europeană a apreciat pozitiv rezultatele noastre, închizând clauza de infringement împotriva României”, a adăugat ministrul Cristiana Pașca Palmer.

Anul acesta, echipa MMAP a întărit legislația silvică, inclusiv prin adoptarea Ordonanței de Urgență 51/2016, prin care au fost înăsprite considerabil sancțiunile silvice. Toate aceste demersuri, împreună cu comunicările regulate către Comisa Europeană privind realizările de până acum în ceea ce privește trasabilitatea lemnului, au dus la decizia clasării cauzei de infringement declanșată împotriva României. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.