Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Companiile cu profit, dezinteresate de ONG-uri

București: Companiile cu profit, dezinteresate de ONG-uri

DISTRIBUIȚI

redirectionare-impozit-2-la-suta147468 – 14112016 – Companiile cu profit ar fi putut să direcționeze, în 2015, peste 375 de milioane de euro către sectorul neguvernamentală, însă, potrivit profit.ro, doar 23% au folosit facilitatea fiscală, deși nu implică niciun cost, fondurile virate reprezentând 42% din suma totală care ar fi putut fi oferită pentru sponsorizări, arată un studiu făcut de Fundația HOSPICE Casa Speranței, EY România și Asociația pentru Relații Comunitare, pe baza datelor ANAF.

”Potrivit datelor furnizate de ANAF, în 2015, 150.541 de societăți comerciale au realizat profit în România. Dacă toate acestea ar fi direcționat către sectorul non-profit suma maximă prevăzută de lege, peste 375 de milioane de euro ar fi putut susține domenii cheie precum sănătatea, mediul și educația. Totuși, doar 34.811 dintre aceste companii, reprezentând 23% din total, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată către ONG-uri fiind de aproape 157 de milioane de euro”, arată Laszlo Bodor, director de fundraising și comunicare al HOSPICE Casa Speranței.

În prezent, Codul fiscal prevede că societățile comerciale plătitoare de impozit pe profit pot să își deducă cheltuielile cu sponsorizările, mecenatul și bursele private, la calculul impozitului pe profit, în limita a 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Limita de 0,5% din cifra de afaceri a fost majorată în 2016,în anii trecuți fiind de 0,3%.

Un studiu realizat în rândul societăților comerciale din România, de Asociația pentru Relații Comunitare, privind comportamentul și obiceiurile firmelor în ceea ce privește sprijinirea sectorului nonprofit prin intermediul facilității fiscale arată că cele mai sprijinite domenii de activitate sunt serviciile sociale, sănătatea și educația, iar în coada clasamentului se află educația civică și protecția mediului și a animalelor.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.