Acasă Externe Marea Britanie: Britanicii nu știu în ce parte să o ia

Marea Britanie: Britanicii nu știu în ce parte să o ia

DISTRIBUIȚI

europol_eu_flags147521 – 15112016 – Marea Britanie vrea să rămână parte a agenţiei de poliţie a UE Europol, în pofida ieşirii statului din blocul comunitar, a declarat ministrul pentru Poliţie de la Londra, Brandon Lewis, citat de Daily Express, potrivit news.ro. Lewis a anunţat că sunt în curs discuţii pentru a stabili condiţiile în care Marea Britanie poate rămâne membră Europol.

“Marea Britanie iese din UE, dar realitatea infracţionalităţii transfrontaliere rămâne. Europol oferă un serviciu valoros pentru Marea Britanie şi o decizie de a rămâne ne-ar permite să ne menţinem accesul actual la agenţie (…), să asigurăm siguranţa poporului din Marea Britanie. Acum aşteptăm rezultatul procesului de analiză”, a spus ministrul. ”Guvernul explorează opţiuni de cooperare cu Europol şi după ce Marea Britanie iese din UE, dar este prea devreme pentru a specula în această etapă cum ar putea arăta noile aranjamente”, a adăugat el. Anunţul vine în condiţiile în care cadrul legal nou a intrat în vigoare în luna mai le cere statelor membre UE să opteze dacă vor să rămână parte a Europol sau nu. Susţinătorii Brexit au criticat Europol pentru că obligă Regatul Unit să accepte deciziile Curţii Europene de Justiţie.

Lewis a sugerat că retragerea din agenţie ar putea pune siguranţa naţională în pericol, pentru că Londra nu ar mai putea să facă schimb de informaţii cu alte state membre.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a salutat decizia. „Voi susţine Europol şi avantajele cooperării strânse dintre Europol şi statele membre cât de mult este posibil, pentru că eu cred că aceasta oferă cel mai bun rezultat în domeniul securităţii pentru cetăţenii din toată Europa”, a spus el.

Europol, care are sediul la Haga, în Olanda, are 900 de angajaţi care se concentrează pe strângerea de informaţii, combaterea infracţionalităţii informatice şi destructurarea reţelelor de trafic de droguri şi de persoane.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.