Acasă Externe Negocierile pentru reunificarea insulei Cipru încep în Elveția. Insula e divizată de...

Negocierile pentru reunificarea insulei Cipru încep în Elveția. Insula e divizată de 42 de ani

DISTRIBUIȚI

cipru147368 – 07112016  Lideri de greci, ciprioți și turci reiau, în Elveția,  negocierile sub egida ONU pentru un acord cu privire la reunificarea insulei mediteraneene, divizată de 42 de ani. Pentru prima dată, președintele cipriot Nicos Anastasiades și liderul cipriot turc Mustafa Akinci va aborda una dintre cele mai spinoase probleme în acest caz: aranjamentele teritoriale, scrie AFP.

Aceste discuții, care vor avea loc până la 11 noiembrie în apropiere de lacul Leman, sunt „un moment cheie”, în cadrul negocierilor de pace, începute în mai 2015, potrivit reprezentantului ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide.

Discuțiile sunt considerate ultima șansă, mai ales după eșecul unui plan de reunificare propus de ONU în 2004. Scopul este de a se ajunge la un acord până la sfârșitul anului.

Țara este divizată din 1974, când trupele turcești au invadat partea de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură de stat care urmărea alipirea Ciprului la Grecia, care a îngrijorat minoritatea turcă de pe insulă. Această invazie a fost urmată de o deplasare semnificativă a populației, zeci de mii de oameni au trebuit să-și abandoneze casele peste noapte.

De atunci, Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, își exercită autoritatea numai asupra părții de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.