Acasă Externe Rusia reactiveaza fostele baze militare ale URSS din Crimeea

Rusia reactiveaza fostele baze militare ale URSS din Crimeea

DISTRIBUIȚI

147348 – 04112016  Pe masura ce NATO da semne ca vrea sa consolideze flancul estic supus amenintarii expansioniste a Rusiei, Moscova vine cu replici care ameninta securitatea in bazinul Marii Negre.

Fostele baze URSS din peninsula Crimeea sunt repuse treptat in functiune de catre rusi, 18 dintre acestea fiind banuite ca ar fi functionale deja, dupa cum anunta IB Times. Printre ele se numara baze aeriene, navale, statii radar si buncare pline cu rachete.

Direct in coasta Romaniei

In ultimele luni, activitatea militara a Rusiei in Crimeea s-a intensificat, peninsula aflandu-se la 392 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras romanesc, Constanta. Amplasarea scutului antiracheta american pe teritoriul Romaniei face ca fostul teritoriu ucrainean sa devina un punct fierbinte pe harta geopolitica a regiunii, Rusia avand acum un bastion inaintat in bazinul Marii Negre din care poate ameninta tarile membre NATO din vecinatate.

Consolidarea pozitiilor militare ale Rusiei din regiunea Marii Baltice si a Marii Negre a trezit un sentiment de ingrijorare in randul unor state membre ale Aliantei, Letonia, Lituania, Estonia si Polonia reactionand cel mai rapid prin exercitii militare desfasurate in regiune. In Muntenegru, cel mai nou stat membru al Aliantei, trupele NATO au desfasurat saptamana aceasta un exercitiu de aparare civila, ca raspuns la antrenamentele desfasurate de 150 de militari din fortele speciale aeropurtate ale Rusie pe teritoriul statului vecin, Serbia.

Seriozitatea rupturii survenite in ultimii doi ani si jumatate intre Rusia si Occident a fost evidentiata si de declaratia premierului rus Dimitri Medvedev din luna februarie a acestui an: „Practic, am alunecat intr-un nou Razboi Rece”.

Chiar si inainte de anexarea peninsulei ucrainene, Rusia intretinea o forta navala considerabila in zona, folosind portul Sevastopol ca baza principala a Flotei Marii Negre pentru a observa miscarile de trupe din tarile membre NATO aflate in zona: Romania, Bulgaria si Turcia.

Moscova a protestat vehement la instalarea scutului antiracheta in Romania considerand sistemul defensiv ca fiind unul indreptat impotriva sa. Arsenalul instalat in prezent in peninsula introdusa in granitele Rusiei a trezit inca din luna septembrie ingrijorarea unor aliati NATO ai Romaniei, Michael Fallon, ministrul Apararii din Regatul Unit, atragand atentia de pe atunci asupra riscurilor care reies din consolidarea fortelor militare rusesti in Crimeea si bazinul Marii Negre. „Atat Romania, cat si Bulgaria se simt amenintate”, a specificat oficialul britanic. – sursa: Business24.ro  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.