Acasă Opinii/Analize SORIN ROȘCA STĂNESCU

SORIN ROȘCA STĂNESCU

DISTRIBUIȚI
SORIN ROȘCA STĂNESCU
 SORIN ROȘCA STĂNESCU
SORIN ROȘCA STĂNESCU

DONALD TRUMP DE ROMÂNIA

Profesorul si cunoscutul sociolog Marius Pieleanu lanseaza o enormitate. Conform careia, efectul Donald Trump, in Romania, ar putea fi preluat de nimeni altul decat de Nicusor Dan. Singurul argument invocat este ca acesta e un lider anti-sistem ca, de altfel, si partidul Uniunea Salvati Romania. Asa sa fie oare? Donald Trump vine, intr-adevar, din afara sistemului. El nu a fost nici macar o zi functionar in administratia publica. Este primul presedinte american aflat in aceasta situatie. In al doilea rand, multe dintre mesajele celui care a castigat prezidentialele in Statele Unite au socat opinia publica interna si externa tocmai fiindca nu erau desprinse din retorica cu care suntem obisnuiti. Nu erau politic corecte. Nu respectau limba de lemn a politicienilor de la Washington, dintre care multi au devenit politruci. Donald Trump a creat impresia unui lider anti-sistem. Desi, evident, nu a fost si nu este un lider anti-sistem. Este doar atipic pentru profilul de presedinte american cu care lumea s-a obisnuit.

Cele de mai sus sunt caracteristici de fond ale invingatorului de la Washington. Alegerile din acest an au mai marcat o premiera pentru lumea intreaga. Impotriva lui Trump s-a coalizat o parte insemnata din establishmentul de la Washington, aproape intreaga presa scrisa si audiovizuala, dar si institutele de cercetare de piata, cum este, in Romania, cel condus de Marius Pieleanu. Donald Trump, invins in toate aceste planuri, a fost castigator doar in competitia pe internet. Pe retelele sociale. Acolo, pentru cine a observat cu atentie evolutia campaniei electorale si efectele ei uneori perverse, s-a putut observa ca, pentru fiecare mesaj, Donald Trump a primit mult mai multe like-uri si share-uri decat Hillary Clinton. Ceea ce, pana la urma, a insemnat o premiera la nivel mondial. Retelele sociale au invins atat media clasica, cat si institutele de cercetare de piata, cuplate, in general, la televiziuni si la presa scrisa.

Pe fond insa, campania lui Donald Trump, dincolo de excentricitati, a avut un mesaj extrem de coerent. Intoarcerea Americii spre ea insasi. Prioritate acordata problemelor interne, subordonarea intregii politici externe si de aparare, in mod strict, interesului national. Pana la urma, o politica accentuat nationala propusa unui stat care a risipit extrem de multa energie in lupta pentru globalizare si pentru impunerea propriilor valori intregii lumi.

Ce legatura ar putea exista intre Donald Trump si campania sa si Nicusor Dan si partidul sau, Uniunea Salvati Romania, care isi desfasoara campania pe plaiurile mioritice? Niciuna. Donald Trump este o personalitate accentuata. Si s-a manifesatat ca atare. Riscand la maximum sa fie atacat si criticat. Nicusor Dan, dimpotriva. Este un om sters. Lipsit de personalitate, de orice apetenta pentru retorica. Ideile sale nu au niciun fel de anvergura. Proiectele sale fie nu exista, fie sunt exprimate balbait. Nici in jurul lui Nicusor Dan nu exista vreun grup coerent de persoane. Este un fel de ghiveci provenit din asa-zisa societate civila din Romania, o zona partial vopsita si acuzata, pe buna dreptate, ca reprezinta o prelungire a intereselor de tip globalist ale miliardarului american democrat George Soros, unul dintre cei mai inversunati adversari ai lui Donald Trump.

Nicusor Dan si partidul sau nu au niciun program. Ei s-au lipit de Dacian Ciolos, asa-zisul premier tehnocrat de la Bucuresti, care nici el nu are vreun program. Ci doar o biata platforma. O simpla insiruire, si ea incompleta, de principii care ar trebui sa guverneze viitorul Romaniei.

In timp ce mesajele lui Donald Trump au fost extrem de puternice si coerente in redefinirea Statelor Unite ca stat natiune, prin intoarcerea catre interior si revizuirea drastica a ambitiilor sale globaliste, balmajeala lui Nicusor Dan si a Uniunii Salvati Romania este aproape lipsita de culoare politica si de obiective, iar atunci cand se fac totusi unele afirmatii, ele sunt invariabil indreptate impotriva interesului national si a ideii de stat natiune.

Nu imi trece prin minte ce a fost in capul reputatului sociolog Marius Pieleanu atunci cand l-a binecuvantat pe Nicusor Dan si a creat o analogie intre acesta si Donald Trump. Poate ca Pieleanu a fost indus in eroare de un detaliu care, incontestabil, are semnificatia lui. Si anume faptul ca, o vreme, Nicusor Dan si ghiveciul din jurul sau au stiut sa utilizeze, in mod eficient, retelele sociale. Prin intermediul carora s-au mobilizat, si-au creat adepti si public si, in cele din urma, au reusit sa obtina rezultate notabile, la Bucuresti, in campania pentru alegerile locale. Dar, atentie, mai multi ani de zile, Uniunea Salvati Bucurestiul a elaborat si a lansat proiecte pentru Capitala, pe care a stiut sa le ambaleze in mod atractiv. In timp ce, despre Romania, nu s-a auzit si nu se aude nimic. Si cu atat mai putin ceva asemanator cat de cat campaniei lui Donald Trump. Daca exista sau va exista vreun Donald Trump de Romania, acela trebuie cautat in cu totul alta parte. In zona militantilor pentru statul natiune. In zona nationalistilor sanatosi la cap. In zona patriotilor autentici. In niciun caz, insa, acolo unde este propovaduita globalizarea prin stergerea trasaturilor nationale, prin diminuarea valorilor nationale si prin punerea intre paranteze a interesului national.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.