Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Statele aliate ale Flancului Estic, reuniune la București. Klaus Iohannis: ”Statele din...

Statele aliate ale Flancului Estic, reuniune la București. Klaus Iohannis: ”Statele din Formatul Bucureşti au o responsabilitate specială în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră ”

DISTRIBUIȚI

iohannis 147385 – 08112016  La inițiativa ministrului de Externe român și omologului său polonez, la București are loc reuniunea miniștrilor de Externe din nouă state ale Europei Centrale și de Est și secretarul-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller. Șefii diplomațiilor din celor nouă state aliate din Flancul Estic  (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria) au fost primiși de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe agenda discuțiilor se află stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din iulie, precum și alte aspecte de interes legate de situația de securitate din regiune.

Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda. Organizarea reuniunii ministeriale are loc ca urmare a deciziei adoptate în cadrul Formatului București la nivel de șefi de stat și de guvern de anul trecut.

Obiectivul Formatului București este consultarea inter-aliată pentru promovarea abordărilor comune ale statelor aliate participante, în beneficiul comunității euroatlantice, ținând cont de interesul special al țărilor Europei Centrale și de Est pentru asigurarea securității, stabilității și prosperității de la Marea Baltică la Marea Neagră, și de a dezvolta cooperarea regională în sprijinul obiectivelor NATO, în contextul evoluțiilor de securitate din Vecinătatea Estică și Sudică„, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

În declarația de presă de după primirea miniştrilor afacerilor Externe participanţi la reuniunea de la Bucureşti, președintele Iohannis a declarat: ”Sunt convins că reuniunea de astăzi, organizată de Ministerul Afacerilor Externe român, va fi de substanţă şi va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varşovia, precum şi asupra altor aspecte de interes legate, sigur, de securitatea din regiune.

Este o întâlnire utilă şi care se desfăşoară într-un moment important. Este un moment important pentru relaţia transatlantică, care rămâne esenţială pentru securitatea europeană şi pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei.

Este un moment important şi pentru NATO ca organizaţie. Alianţa este în plin proces de implementare a deciziilor ambiţioase de la Varşovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză, dar şi de noi tensiuni.

Aşa cum se arată în declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern în noiembrie anul trecut, statele din Formatul Bucureşti au o responsabilitate specială în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră. Sper ca discuţiile ministeriale de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilităţi”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.