Acasă Vest Timis Timiș: Tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul de frontieră, testată la frontiera de...

Timiș: Tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul de frontieră, testată la frontiera de sud-vest a României

DISTRIBUIȚI

politia-fontiera147529 – 16112016 –  Poliţia de Frontieră Română este unul dintre cei 27 parteneri ai Proiectului de Cercetare Dezvoltare ”FastPass – Fluxul de lucru și funcționalitatea porților automate de control la frontieră ABC Gates”, proiect pilot aflat sub coordonarea Institutului Tehnologic din Austria. Durata proiectului este de 48 de luni (2012 – 2016), României, prin Politia de Frontiera revenindu-i rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC gates (Automated Border Control) la frontiera terestră, la P.T.F. Moraviţa.

În perioada 8 noiembrie – 15 decembrie 2016, în P.T.F. Moraviţa rutier  – I.T.P.F. Timişoara se testează funcționalitatea porților automate de control la frontieră, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare ”FastPass – Fluxul de lucru și funcționalitatea porților automate de control la frontieră ABC Gates”, coordonat de specialişti din cadrul Institutului Tehnologic din Austria.

Proiectul îşi propune o abordare armonizată și modulară pentru controlul automatizat al frontierelor europene (ABC gates). Scopul este testarea și furnizarea unei soluții, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetățenii de bună credinţă care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi pe de altă parte, de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe, respectând în același timp aspectele legate de protecția datelor și a vieții private.

Acest proiect de cercetare, din care face parte şi Poliţia de Frontieră Română, este coordonat de Institutul Tehnologic din Austria și reunește reprezentanți ai industriei producătoare de sisteme și componente, instituții de cercetare, universități, autorități guvernamentale, autorități pentru protecția datelor, precum și utilizatorii finali, fiind implicați 27 de parteneri.

Pentru crearea condițiilor optime în derularea acestui proiect, Poliția de Frontieră Română, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

În contextul acestui proiect, atât în faza de pregătire, cât şi în cea de testare, coordonatorul proiectului, Institutul Tehnologic din Austria, lucrează în strânsă cooperare cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (EDPS), EUROPOL și Comisia Europeană.

Durata proiectului este de 48 de luni (2012 – 2016), României, prin P.F.R. revenindu-i rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC gates (Automated Border Control) la frontiera terestră, respectiv la P.T.F. Moraviţa.

Proiectul presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, unic la nivelul Uniunii Europene, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor și autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului, verificarea imaginii faciale, identificarea și recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare a autoturismelor și verificarea acestora prin interogarea unei baze de date.

Participarea călătorilor la aceste teste se va face pe baza de voluntariat, astfel că, în conformitate cu legislaţia naţională este necesar consimţământul cetăţeanului. Datele personale vor fi stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obținerea și interpretarea rezultatelor testelor, datele vor fi șterse. Culegerea acestor date de către polițiștii de frontieră români se face numai în scopul unei analize calitative, cu stricta respectare a cerinţelor legale în materie, certificate de autoritățile naționale pentru protecţia datelor cu caracter personal.

În punctul de trecere a frontierei P.T.F. Moravița rutier se vor regăsi materiale informative (flyere) puse la dispoziţie de Consorțiul FastPass. Totodată, personalul Poliţiei de Frontieră Române va supraveghea procesul de testare a sistemului ABC gates și va putea furniza călătorilor clarificările necesare cu privire la scopul acestui proiect. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.