Acasă Externe Turcia: Presedintele Erdogan amenință cu deschiderea frontierelor in fata migrantilor care doresc...

Turcia: Presedintele Erdogan amenință cu deschiderea frontierelor in fata migrantilor care doresc sa ajunga in Europa

DISTRIBUIȚI

Recep Tayyip Erdogan147711 – 25112016­ –  Anuntul vine la o zi dupa votul Parlamentului European care a cerut inghetarea temporara a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, relateaza AFP.

„Cand 50.000 de migranti s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgara), voi ati strigat dupa ajutor. Ati inceput sa va intrebati: ‘Ce ne facem daca Turcia isi deschide granitele?’, a declarat Erdogan. „Ascultati-ma bine. Daca mergeti mai departe, aceste frontiere se vor deschide, bagati-va asta in cap”, a avertizat presedintele Turciei, intr-un discurs la Istanbul.

Intr-o rezolutie fara caracter obligatoriu, adoptata cu o foarte larga majoritate, la Strasbourg, deputatii europeni au cerut joi o „inghetare temporara” a procesului de aderare inceput in 2005 cu Turcia din cauza represiunii „disproportionate” in urma tentativei de lovitura de stat din luna iulie.

Votarea acestui text vine pe un fond de tensiuni intre Turcia si UE, ale caror relatii, deja dificile, s-au deteriorat dupa puciul esuat, care a fost urmat de epurari de o amploare fara precedent ce au vizat in special opozanti politici kurzi si mass-media critice autoritatilor.

Declaratiile lui Erdogan intervin in contextul in care europenii totusi spera ca regimul turc nu va renunta la aplicarea acordului cu privire la migranti semnat in martie cu UE si nu va inceta sa blocheze fluxul de refugiati care incearca sa ajunga in Europa. Turcia are pe teritoriul sau 2,7 milioane de refugiati sirieni.

In contrapartida la pactul privind migrantii, Ankara a cerut ca cetatenii turci sa fie scutiti de vize in spatiul Schengen. Autoritatile de la Ankara au amenintat de mai multe ori sa rupa acordul cu UE daca acest dosar nu va avansa.

Semn al tensiunilor dintre Ankara si UE, Erdogan a mentionat recent optiunea unui referendum pe tema continuarii sau nu a procesului de aderare la UE si a invocat posibilitatea apropierii de Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS), coprezidata de China si Rusia. – sursa: Stirileprotv  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.