Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deputatul Liliana Ciobanu: ”94.662 copii din România au părinţi plecaţi la...

București: Deputatul Liliana Ciobanu: ”94.662 copii din România au părinţi plecaţi la muncă în străinătate!”

DISTRIBUIȚI

liliana-ciobanu147812 – 061212016­ – Deputatul Liliana Ciobanu (neafiliat) a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, referitoare la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate, atât la nivel naţional, cât şi din judeţul Giurgiu.

”În România există încă dificultăţi majore în ceea ce priveşte protecţia copiilor lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate. La această oră, conform unor informaţii neoficiale, zeci de mii de copii din România sunt lipsiţi de grija părinţilor, plecaţi din ţară. Mai mult, în ultima perioadă a apărut şi fenomenul migraţiei copiilor, care au fost luaţi de acasă şi de la şcoală de către părinţii stabiliţi temporar în străinătate”, a argumentat parlamentarul în documentul oficial înaintat conducerii MMFPSPV.

În răspunsul său, ministrul Pîslaru i-a comunicat deputatului Ciobanu că, potrivit datelor centralizate la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în baza informaţiilor transmise de fiecare dintre Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor din ţară, la 30.06.2016, în evidenţele acestor instituţii la nivel naţional erau 94.662 copii ai căror părinţi erau plecaţi la muncă în străinătate, din care 300 sunt din judeţul Giurgiu. De asemenea, a mai arătat ministrul Muncii, în România sunt 61.265 de copii cu un singur părinte plecat, din care 228 în Giurgiu, precum şi 20.560 de copii cu ambii părinţi plecaţi, din care 72 în judeţul Giurgiu. ”Dincolo de măsurile de ordin legislativ, nevoile specifice ale acestei categorii de copii trebuie însă adresate şi din perspectiva serviciilor specializate de care aceştia pot beneficia, în contextul în care lipsa unuia sau a ambilor părinţi din viaţa lor poate determina o serie de afectări ale echilibrului lor emoţional, afectiv, sau a performanţelor şcolare. În acest sens, intervenţia autorităţilor publice poate fi secondată cu succes de intervenţia organizaţiilor non-guvernamentale, care activează în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, parteneriatul dintre domeniul public şi cel privat putând reprezenta o modalitate eficientă de sprijinire a diferitelor categorii de beneficiari. Astfel, în ceea ce priveşte problematica copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate menţionăm că Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, derulează în prezent proiectul „Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate”. Obiectivul proiectului este acela de a-i ajuta pe copiii rămaşi singuri acasă, dar şi părinţii sau persoanele în grija cărora aceştia au fost lăsaţi să depăşească această perioadă de criză”, a conchis ministrul Dragoş Pîslaru, în răspunsul oferit deputatului Liliana Ciobanu.

”Situaţia prezentată de ministrul Muncii este îngrijorătoare. Consider că statul trebuie să facă mult mai mult pentru integrarea acestor copii, precum şi pentru reîntregirea familiilor. Nu este suficient doar să lăsăm această problemă în seama organizaţiilor non guvernamentale”, a specificat deputatul Ciobanu. –  PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.