Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Energia electrică arde buzunarele românilor

București: Energia electrică arde buzunarele românilor

DISTRIBUIȚI

energie148644 – 270112017 –  Iarna geroasă din această lună a majorat considerabil consumul de energie în Europa Centrală și de Est, ceea ce a condus la dublarea prețurilor la energia electrică din România tranzacționată pe piața pentru ziua următoare, scrie Profit.ro.

 Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se așteaptă noi episoade de ger, iar prețul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor, spune ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

În perioada 24 – 26 ianuarie, de exemplu, electricitatea tranzacționată pe piața spot a OPCOM pentru intervalul orar 18 – 20 a atins valori record, de 600 de lei pe MWh (peste 133 euro pe MWh). Pe 1 ianuarie, cel mai ridicat preț a fost înregistrat în același interval orar, de 251 lei/MWh.

Prețul record de peste 133 de euro pe MWh înregistrat pe OPCOM în ultimele trei zile este aproximativ identic cu cel de pe piața similară din Ungaria și cu peste 20 de euro peste cel din Slovacia. Comparativ cu Cehia, prețul din România este dublu, în Republica Cehă, în același interval orar un MWh fiind tranzacționat cu 66,65 euro.

Prețul maxim practicat pe piața spot (pentru ziua următoare) este de 3,5 ori mai mare decât cel înregistrat pe piața cu livrare la termen (pentru luna ianuarie), de 167,81 lei pe MWh.

Prețurile electricității au crescut puternic și în Europa Occidentală, în unele state la cel mai ridicat nivel după 2008, susține o analiză a Bloomberg. Prețul energiei electrice din Germania a urcat săptămâna trecută pe piața spot la 90,5 euro pe MWh, cel mai ridicat nivel consemnat după noiembrie 2008. În Belgia, prețul a crescut la cel mai ridicat nivel după mai 2008, la 110 euro pe MWh. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.