Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Geoană crede că România are nevoie de un plan de reangajare...

București: Geoană crede că România are nevoie de un plan de reangajare a relației cu SUA

DISTRIBUIȚI

Mircea Geoană148555 – 200112017 –  Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, este convins că noul preşedinte american, Donald Trump, va înţelege că relaţia cu Europa este vitală pentru SUA. El a declarat la RFI că relaţia economică dintre România şi SUA este mediocră şi că este nevoie de ”un plan de reangajare a relaţiei cu Statele Unite ale Americii”.

Mircea Geoană speră ca ”toată lumea, de la preşedinte la premier, de la preşedinţi de Parlament la Minister de Externe, Ministerul Apărării şi toţi oamenii care au relaţii şi influenţă în America să realizăm un plan de reangajare a relaţiei cu SUA, inclusiv din perspectivă economică. Trump este un om de afaceri, pentru el geopoliticul este la fel de important ca geoeconomicul, iar România are astăzi o relaţie economică şi de investiţii mediocră cu SUA, locul 11 la investiţii şi cred că undeva după locul 10 la comerţ bilateral. Sunt sub trei miliarde de dolari comerţ bilateral cu SUA, în timp ce noi facem trei miliarde şi ceva de euro cu Polonia”.

 Fostul ministru de Externe consideră că ”pericolul cel mai mare este deschiderea de prea multe fronturi simultan. Chiar şi o superputere globală cum este America nu are capacitatea de a duce prea multe subiecte complicate în paralel. Trebuie să-şi aleagă o prioritate a subiectelor pe care le abordează. Dacă alege subiectul relaţiilor cu Europa şi cu Rusia, ca un subiect prioritar, perfect, dar pentru asta este nevoie de foarte multă muncă, e nevoie de discutat cu aliaţii europeni, e nevoie de discutat cu Berlinul, cu Parisul, e nevoie de discutat cu Bucureştiul, cu Budapesta sau cu Varşovia (…). Cred că deschiderea unui front de război comercial cu China, în paralel cu problema Orientului Mijlociu şi a luptei împotriva ISIS şi a problemei din Siria, redeschiderea dosarului iranian, problema unui singur stat în Israel şi teritoriile palestiniene şi nu două state, multe dintre temele controversate pe care el le-a enunţat în timpul campaniei, declanşarea lor concomitentă ar crea un efect de importantă destabilizare la nivel global”.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.