Acasă Life Cearta de la TVR Cluj ajunge la Chișinău

Cearta de la TVR Cluj ajunge la Chișinău

DISTRIBUIȚI

TVR cluj148488 – 180112017 –  Mai mulți jurnaliști de la Chișinău au dat publicității o scrisoare de protest, ca reacție la un recent interviu acordat de fostul producător executiv/redactor-șef al TVR Cluj, Adrian Rozenberg, în care acesta din urmă a făcut referiri la un schimb de experiență între ziariști din Republica Moldova și ziariști de la Cluj, derulat de stația locală a TVR.

Cele 11 jurnaliste semnatare ale scrisorii de protest, participante la proiectul derulat de TVR Cluj, s-au sesizat asupra scandalului iscat la TVR Cluj și solicită conducerii TVR să intervină în acest caz.

Adrian Roca-Rozenberg, îmi pare rău că porți războaie în mod laș, josnic, atacând jurnaliștii din Republica Moldova despre care vorbeai foarte frumos în interviurile pe care le-am avut și în cadrul festivităților de încheiere a cursului MoJo. Dacă ești curios, vezi răspunsul nostru la atacurile tale :

SCRISOARE DE PROTEST

„Toate jurnalistele erau, cum să zic, fete de sticlă, unele dintre ele nu făcuseră deloc teren. În plus, jurnalistele din proiectul transfrontalier au fost de limba rusă. Nu prea înțelegeau nici limba română, deci nu știu ce «pod peste Prut» a ieșit.”

Citatul de mai sus aparține lui Adrian Rozenberg, fost producător executiv la TVR Cluj, și l-am preluat dintr-un interviu acordat de către acesta portalului de știri „pressone.ro”.

Dincolo de afirmațiile tendențioase, aproximative și chiar mincinoase, NOI, jurnaliștii de la Chișinău implicați în proiectele organizate de TVR Cluj, ne declarăm dezamăgirea, dar și surprinderea de a regăsi în acest interviu un alt om: ușor infantil, răzbunător și foarte disprețuitor în raport cu jurnaliștii din Republica Moldova.

Simțim nevoia să mărturisim că proiectele TVR Cluj – Jurnalist în România și Reporter Est – nu au avut nicio clipă conținutul unui program de tip „pod peste Prut”, reprezentând mai degrabă o platformă comună în care s-au regăsit experiențe media diverse, deci un exercițiu al diversității, la care, spre onoarea TVR, au participat vorbitori și de limba rusă.

Trebuie să ne spună prietenul nostru Adrian Rozenberg, când a fost sincer: atunci când ne gratula cu aprecieri despre profesionalismul nostru sau acum când vorbește despre noi într-un mod disprețuitor, iar proiectele la care am participat le califică „apă de ploaie”?

NOI am răspuns cu multă bucurie la toate invitațiile TVR, am apreciat preocuparea postului public pentru zona pe care o reprezentăm, dar nu putem acum să nu ne exprimăm protestul față de apariția în spațiul public a unor poziții jignitoare la adresa jurnaliștilor de la Chișinău, fapt pentru care solicităm conducerii TVR, în mod expres doamnei președinte Irina Radu, să ia act de protestul nostru, de situația creată de Adrian Rozenberg și încurajăm totodată personalul TVR să susțină pe mai departe proiectele care privesc Republica Moldova”, se arată în scrisoarea publicată de Anna Glușco (Moldova 1), Gloria Gorceag (Moldova 1), Olga Gruzdeva (RU TV), Veronica Ghimp (Publika TV), Tatiana Pașcovschi (Canal 2), Aura Revenco (Jurnal TV), Olesea Russu (Moldova 1), Zhanna Shashkova (GRT), Anna Smolnițchi (THT Bravo), Liudmila Vasilachi (Moldova 1), Natalia Vlasova (ITV).

În ultimii ani, TVR Cluj a derulat în comunitățile românești din jurul granițelor o serie de proiecte – ”Caravana Moldova spre Europa”, ”Jurnalist în România” şi ”Reporter Est” – în care a adus laolaltă jurnaliști vorbitori de limbă română, rusă, bulgară, găgăuză, ucraineană pentru a arăta că barierele lingvistice pot fi doborâte și pentru a arăta că jurnalismul nu are graniţe.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.