Acasă Economie APA GREA LĂSATĂ …. BALTĂ?

APA GREA LĂSATĂ …. BALTĂ?

DISTRIBUIȚI

 149212 – 22022017 –   O interpelare parlamentară adresată, la începutul acestei luni, prim-ministrului Sorin Grindeanu de deputatul de Mehedinți Virgil Popescu readuce în actualitate problema stocului de apă grea rămas la Drobeta Turnu Severin după ce fosta Regie Autonomă pentru Activități Nucleare a intrat în, 2016, în faliment.

Parlamentarul de Mehedinți îl atenționează astfel pe premier că în custodia RAAN, pe platforma ROMAG PROD, se află o cantitate de apă grea care valorează circa 1,3 miliarde de euro (la cât este estimat stocul de apă grea) de care se îngrijesc cei 90 de oameni care încă îşi desfăşoară activitatea la ROMAG PROD, dar viitorul nu sună bine, pentru că acordul încheiat cu Primăria Drobeta Turnu Severin în vederea asigurării agentului termic în iarna 2016-2017 este pe termen limitat.

După ce amendamentul depus la Legea bugetului de stat pentru 2017 prin care propunea suplimentarea cu 15 milioane de lei a bugetului Ministerului Economiei și alocarea sumei pentru managementului apei grele de la fosta RAAN i-a fost respins, deputatul Popescu propune înființarea, cu bani de la buget, a unei noi entități exclusiv pentru problema apei grele.

Apa grea se află în proprietatea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi a RAAN, ”în cea mai mare parte”, a precizat directorul ROMAG PROD Ervin Watzlawek, citat de România Curată, cu referire la Agerpres, acesta mai arătând că salariații care lucrează pe platformă vor pleca în şomaj din cauza lipsei de resurse financiare, situație care va duce la compromiterea apei grele, depozitate, ”întrucât nu va mai avea cine să mențină în stare de exploatare echipamentele care asigură condiţii normale de păstrare a calităţii acesteia”.

Cum s-a ajuns aici?

Guvernul Ponta a stabilit, prin OUG nr. 20/2015 nivelul maxim al produsului apă grea necesar unităților 1 – 4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă (CNEC) la 3.400 tone și adoptarea, de urgență, a unor  măsuri pentru preluarea,, până la 30 iunie 2015, la rezerva de stat, de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, a cantităților de apă grea produse de RAAN, cu scopul atingerii nivelurilor maxime de apă grea necesare unităților CNEC.

În acest fel, Ministerul de Interne nu ar mai fi cheltuit alți bani pentru cumpărarea cantităților necesare de apă grea pentru CNEC.

Numai că de la vorbă la faptă e cale lungă.

La sfârșitul anului trecut (2016), la cabinetul premierului Dacian Cioloș a fost înregistrat un Memorandum semnat de Vlad Grigorescu (ministrul Energiei), Dragoș Tudorache (ministrul Afacerilor Interne) și Dan Baranga (președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale), în care se menționează că ”În situația de faliment în care se află RAAN, respectarea obligațiilor privind depozitarea, verificarea și menținerea calităților fizico-chimice din prescripțiile tehnice ale apei grele este compromisă iremediabil. RAAN nu mai dispune de sursele financiare care să susțină costurile aferente acestei activități (drepturi salariale, energie elecrică, apă, materiale tehnologice etc.), pentru a desfășura activitatea de management a apei grele, astfel încât este necesară identificarea unei soluții organizatorice care să asigure condițiile impuse de complexitatea proceselor operaționale, responsabilitatea menținerii calității acestui produs pe o perioadă îndelungată, dar și protecția acestuia”.

În Memorandumul din 2016 se vorbește despre managementul apei grele, care presupune respectarea unor proceduri stricte care țin de manipularea D2O (extracție, încărcare butelii, cântărire, depozitare, transvazare), evaluarea apei grele, evaluarea conformității recipientelor de depozitare, măsuri preventive și corective pentru eliminarea neconformităților, paza și protecția amplasamentului.

Dar cum-necum, Memorandumul nu a mai intrat în dezbaterea guvernului, iar lucrurile bat, în continuare, pasul pe loc.

Guvernul Cioloș a plecat, odată cu el și cei doi miniștri, singurul care a rămas pe loc fiind președintele ANRSPS, Dan Baranga, care ar trebui să cunoască problema și să facă un briefing și noilor miniștri din Cabinetul Grindeanu – Toma Florin Petcu și Carmen Dan, astfel încât să înțeleagă problema și să ducă la bun sfârșit ceea ce a început Cabinetul Ponta.

Între timp, administratorul EUROINSOL a început inventarierea bunurilor pe care le gestionează la RAAN și, din raportul de activitate depus la dosarul de insolvență, păzește apa grea.

Cu chiu cu vai, la începutul acestei luni lichidatorul judiciar a reușit, în cele din urmă, să convoace și comitetul creditorilor RAAN, unde s-a discutat doar vânzarea unor clădiri din proprietatea RAAN și diferite angajări, nimic despre situația apei grele.

Dacă pe lichidator nu-l interesează sau nu înțelege importanța apei grele din stocurile ROMAG PROD, nu același lucru ar trebui să se întâmple în cazul ANRSPS, care, având în vedere OUG 20/2015 dată de Guvernul Ponta, ar trebui să fie cea mai interesată de stocul de apă grea, ca proprietar.

Atât doar că la ședința Comitetului Creditorilor, convocată în data de 7 februarie 2017, nu avea cine să se intereseze de apa grea, pentru că membrii – Exim Bank, Complexul Energetic Oltenia, Garanti Bank, ANRSPS – UT 515 București și Finanțele Publice Craiova – au fost prezenți prin … corespondență.

În contractul de depozitare în custodie a cantităților de apă grea achiziționate la rezerva de stat încheiat între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) și RAAN ”se precizează obligația RAAN de a depozita și menține cu titlu gratuit cantitățile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie”.

Din cauza managementului defectuos, RAAN a intrat în faliment, iar la masa credală s-au recunoscut datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din mai anul trecut.

Ultima oră

Potrivit unor surse, Memorandumul din 2016 privind înființarea entității care să gestioneze stocurile de apă grea de la RAAN, pe care Guvernul Cioloș nu l-a aprobat, ar trebui să intre în discuție în ședința de guvern din această săptămână, cel târziu săptămâna viitoare.

Va înțelege Guvernul Grindeanu că acesta este un act normativ care să se încadreze la categoria ”de urgență”, spre deosebire de celebra OUG 13/2017 care a fost atât de urgentă încât nu numai că avea un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare, dar a mai și fost abrogată, tot ”de urgență”? Sau nu va avea loc nici pe ordinea de zi suplimentară, iar apa grea de la RAAN va fi lăsată, încă o dată, baltă?   PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.