Acasă Uncategorized Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța care modifică legislația penală

Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța care modifică legislația penală

DISTRIBUIȚI
148818 – 030212017 – Avocatul Poporului a anunțat în urmă cu câteva minute că atacă la Curtea Constituțională a României ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat legislația penală.

Victor Ciorbea a vorbit despre lipsa de constituționalitate a demersului guvernului, arătând că nu sunt îndeplinite ”elementele extrinseci ale  ordonanței de urgență”, că nu sunt îndeplinite cerințelor legate de urgență și cadrul  excepțional.
Acesta a precizat că a verificat directiva UE care a fost folosită pentru argumentarea urgenței și a constatat că termenul menționat este 1 aprilie 2018, ”timp suficient pentru discutarea chestiunii în Parlament prin dezbatere”.
De asemenea, Ciorbea a vorbit și despre o precizare anterioară a CCR referitoare la folosirea ordonanțelor de urgență, care pot fi uzitate ”doar în cazul declanșării enfrigementului împotriva României”, ”ceea ce nu este cazul”.
Avocatul Poporului a mai spus că modificările operate de Guvern în legislația penală introduc și un element de impredictibilitate atunci când vizează abuzul în serviciu.
OUG adaugă și face trimitere la vătămarea gravă a intereselor unei persoane fizice sau juridice (cu referire la prejudiciu), în schimb Guvernul nu definește vătămarea gravă, deci apare, introduce, un element de impredictibilitate, contrar cerințelor CCR în materie de legiferare penală”, a spus Ciorbea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.