Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: AEP mai are de rambursat USR 150.000 de lei

București: AEP mai are de rambursat USR 150.000 de lei

DISTRIBUIȚI

148844 – 060212017 – Nicușor Dan a răspuns, într-o conferință de presă susținută duminică, acuzațiilor apărute în media în privința finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale, arătând că USR a contestat unele constatări ale AEP, prin acțiune civilă și în contencios administrativ. Nicușor Dan consideră că aceste constatări se datorează, în primul rând, unor neclarități din legile care reglementează finanțarea politică.

Concret, AEP a decis rambursarea către USR a 500 000 de lei, din suma de 650 000 solicitată. ”AEP nu ne-a rambursat aproximativ 150.000 de lei pe patru motive – pe fiecare din aceste motive am făcut o contestație”, a declarat Nicușor Dan.

Un prim punct se referă la suma de 90.000 de lei care a fost strânsă prin donații online printr-o platformă specializată. „Acestea au fost strânse prin intermediul unei platforme făcute de o asociație și AEP ne-a reproșat faptul că donațiile ar veni de la această asociație, deși ea era doar intermediarul și al doilea, că această asociație a perceput un comision. În opinia noastră, nu este nimic ilegal”, a declarat Nicușor Dan. USR precizează că nu este singurul partid care a strâns donații prin această platformă, cel mai transparent mijloc de fundraising, Pentru Iași, M10, Partidul Oamenilor Liberi apelând la aceeași metodă.

În privința donațiilor online s-a mai afirmat că nu există semnătura donatorului.  “Evident că fiind o donație online nu există semnătura celui care a donat, există semnătura persoanei de la partid care a verificat că persoana care a donat este chiar cea din cartea de identitate”, a explicat Dan. “S-a spus de asemenea că am primit bani din străinătate. Da, dintre cele câteva mii de oameni care ne-au donat în special online, probabil că sunt 10 – 20 % care locuiesc în străinătate, însă legea permite oricărui cetățean român, indiferent că locuiește în străinătate sau în România, să finanțeze campania electorală a unui partid politic din România, deci nu este absolut nimic ilegal”, a arătat Nicușor Dan.

Restul de 60 000 de lei care n-au fost rambursați vin fie din nereguli minore – cum ar fi că pe o factură este menționat orașul, dar nu și județul – fie din cauza unor carențe ale legii. “S-a afirmat că banii au venit prin conturile personale ale candidaților. Așa prevede legea, este o prevedere absurdă, dar așa prevede legea. Legea spune că partidele n-au voie să strângă bani ele însele în campania electorală de la donatori. Candidații trebuie să strângă bani și să-i verse în contul de campanie, este ceea ce noi am făcut. S-a spus că nu există documente justificative. Existau documentele de transfer dintre contul personal al candidaților și contul de campanie, mi se pare suficient. Un coleg de-al nostru, din greșeală, a virat la contul de campanie al municipiului București, în loc să vireze la contul de campanie al Sectorului 1, unde era candidat. De banii ăștia, 20 000 de lei, nu ne-am atins, am și anunțat AEP că nu o să-i folosim”, a detaliat liderul USR. El s-a mai referit și la o donație primită personal din străinătate. ”Există o donație de 90.000 și  un transfer de 70.000 de lei, însă există mai multe donații și mai multe transferuri către contul de campanie. Suma totală a banilor care au venit pentru campanie s-au dus pentru campanie, suma totală a banilor care au venit pentru precampanie s-a dus în contul de precampanie. Din păcate, legea nu legiferează ce se întâmplă în precampanie cu finanțarea precampaniilor electorale și AEP nu a avut acces la actele din precampanie”, a explicat liderul USR.

O altă informație apărută în spațiul public se referă la suma de 215.000 lei plăți pe Facebook. ”Facebook nu dă facturi așa cum sunt facturile din România, Facebook dă un extras de cont. E o companie care pentru Europa are sediul în Irlanda și dă suficiente documente justificative, dar nu în forma facturii cu care suntem obișnuiți în România. Pe suma asta AEP a restituit banii pe care noi i-am cheltuit, deci a considerat că plățile pe Facebook sunt legale”, a adăugat Nicușor Dan. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.