Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Peste o sută de plângeri penale ale Curții de Conturi, nerezolvate...

București: Peste o sută de plângeri penale ale Curții de Conturi, nerezolvate de procurori

DISTRIBUIȚI

148935 – 090212017 –    Peste o sută de plângeri penale ale Curții de Conturi au rămas nerezolvate de procurori, de mai mulți ani, cele mai multe ajungând pe masa celor de la DNA. Din anul 2005 până la sfârșitul lui 2015, Curtea de Conturi a sesizat anchetatorii de 105 ori în legătură cu infracțiuni comise în instituții importante, plângeri care au rămas fără soluție până la ora asta, anunță Libertatea.ro.

Printre instituțiile care au fost obiectul plângerilor se numără Compania Națională de Investiții, Compania Națională pentru Infrastructura Rutieră (fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – CNADNR), Romgaz și numeroase primării. Valoarea prejudiciilor infracțiunilor depistate de inspectorii de la Curtea de Conturi se ridică la 7, 119 miliarde de lei – adică 1,58 miliarde de euro.

Spre exemplu, inspectorii au înaintat, în 2013, o sesizare penală la DNA pentru conducerea CNADNR pentru faptul că s-a încălcat procedura de atribuire a contractelor de proiectare și construcție ale autostrăzilor. Fapta sesizată a fost de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată (art.2481 C.p.). Prejudiciul estimat este 207 milioane de lei în acest caz.

Însă, paguba cea mai mare este într-o plângere depusă la DNA care face referire la Academia Română. Încă din 2010, Curtea de Conturi a considerat că instituția academică a înstrăinat un teren de 42 de hectare al moșiei Băneasa-Dămăroaia. Conducerea Academiei s-ar face vinovată de abuz în serviciu și gestiune frauduloasă pentru faptul că a primit în schimbul proprietății un teren mai ieftin. Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi se ridică la 2,35 miliarde de lei.

Pe locul secund al plângerilor nerezolvate, dacă se ține cont de valoarea daunelor, se află o sesizare din 2015 privind Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov. Conducerea instituției a fost acuzată de Curtea de Conturi de abuz în serviciu în momentul când s-a calculat modul de taxare și impozitare a anumitor companii. Prejudiciul estimat a fost de 1,18 miliarde de lei.

Pe ultima treaptă a podiumului cauzelor reclamate de inspectorii Curții, din punct de vedere al valorii prejudiciului, se află o sesizare, tot din 2015, la adresa Hidroelectrica. Paguba estimată a fost de 446 milioane de lei. Reprezentanții Curții de Conturi au acuzat conducerea Hidroelectrica de abuz în serviciu și neglijență în serviciu.    PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.