Acasă Economie București: Românii, în febra pariurilor. Afacerile caselor de pariuri sportive bat recordul...

București: Românii, în febra pariurilor. Afacerile caselor de pariuri sportive bat recordul în 2017

DISTRIBUIȚI

148997 – 13022017 –  Fie că ţin cu Steaua, Dinamo, Real Madrid, Barcelona sau cine ştie ce altă echipă de fotbal, baschet, handbal sau din orice alt sport, tot mai mulţi români au fost cuprinşi, în ultimii ani, de febra pariurilor.La victorie, la egal sau la înfrângere, indiferent de rezultat, pariurile sportive le pot oferi o miză pe măsura dorinţelor de câştig. Unii pierd, alţii câştigă. Cei mai fericiţi par a fi însă patronii caselor de pariuri, care îşi văd afacerile lor din ce în ce mai profitabile.

O analiză realizată de experţii KeysFin arată că piaţa pariurilor sportive a crescut de peste 4 ori în ultimii 7 ani.

Dacă în 2010, firmele de profil raportau venituri de 354 milioane lei, în 2015 cifra a ajuns la 1,4 miliarde lei, iar datele estimative din 2016 arată că afacerile din acest sector au trecut de 1,5 miliarde lei.

”2014 a reprezentat un vârf pentru piaţa pariurilor sportive”, spun analiştii de la KeysFin. Dacă în 2010 erau înregistrate la Registrul Comerţului 67 de firme cu 2770 angajaţi, în 2014 se ajunsese la 126 de companii cu 12.661 de salariaţi. ”În 2015 putem spune că piaţa a început să se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapidă din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câştigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014. Anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor, a influenţat şi ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector”, au explicat analiştii.

Potrivit estimărilor acestora, 2016 a însemnat depăşirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piaţa pariurilor sportive, iar în acest an experţii anticipează un rezultat la cel puţin acelaşi nivel. ”Piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influenţă semnificativă fiind marcată şi de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde şi Naţionala României a fost prezentă, chiar dacă fără prea mare succes”, au mai spus analiştii KeysFin.

Potrivit datelor statistice, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4844 unităţi.

Asociaţia Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, pune creşterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor la distanţă (online). “O măsura reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia incepând cu 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislaţia, platformele de pariuri online au operat nelegal în Romania, nu au platit taxe şi au exercitat o concurenţă neloială operatorilor de pariuri în agenţii”, a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers.

Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro şi un total de aproximativ 16.000 de angajati în această industrie.
Cine face jocurile în piaţa pariurilor sportive

 

Ultimele date oficiale disponibile de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total Bet. În clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat, în ordine, Bet Active Concept SRL (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner SRL (204). Analiza Keysfin a inclus toate informaţiile publice raportate de firmele din piaţa de pariuri sportive.

În plus, sunt multe companii care îşi desfăşoara activitatea exclusiv pe internet, pe baza licenţelor asigurate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. De pe site-ul http://onjn.gov.ro/ puteţi afla lista firmelor care sunt acreditate să ofere servicii de pariuri pe internet. La nivel de cifră de afaceri, datele de bilanţ comunicate la Ministerul Finanţelor arată că, deşi avea numai 103 agenţii, Max Bet SRL a avut cea mai mare cifră de afaceri (326 milioane lei).

În clasamentul business-urilor din acest sector, urmează Serious Bet SRL (167,8 milioane lei), Right Betting SRL (121, 1 milioane lei), Baum SRL (97,2 milioane lei), Noreply Mozzart SRL (93,5 milioane lei).

Potrivit Asociaţiei Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, piaţa pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia românească. ”În acest moment, legislaţia impune tuturor firmelor licenţiate să se conecteze la un server oglindă. Toate pariurile sunt contorizate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc”, a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers. Cu alte cuvinte, piaţa pariurilor poate reprezenta un exemplu concret despre cum poate fi eliminată evaziunea fiscală prin intermediul colaborării dintre mediul de afaceri şi stat.
Pariurile dau dependenţă?

 

În România, casele de pariuri au apărut în 1996, când un grup de investitori din Cipru deschideau primele agenţii. Potrivit unor date din presă, peste un milion de români, adică 5% din populaţie, pariază în mod constant pe rezultatele din fotbal, baschet, tenis, box, hochei şi curse de câini. Pariurile sportive pot da dependenţă, spun psihologii. „Nu e o afecțiune frecventă în România, dacă privim rata altor țări din Uniunea Europeană. România se încadrează în marja europeană a procentului de jucători care au depăşit ceea ce numim ”inia divertismentului, respectiv 0,6% din populaţia de peste 18 ani. Marja europeană acceptată ca normală, dacă ne putem referi cu acest termen în relaţie cu jocul patologic, este de 0,5 – 6%”, afirmă Steliana Rizeanu, psihoterapeut specializat în dependența de jocurile de noroc. „Peste 90% din pacienți sunt bărbați, iar majoritatea nu caută vindecarea, ci echilibrul, parierea responsabilă. Ceea ce nu e un lucru tocmai rău”, a mai precizat aceasta.

Romanian Bookmakers a lansat un program benevol, denumit ”Joc Responsabil”, care oferă asistenţă celor care joacă mai mult decât trebuie, printr-o serie de instrumente oferite gratuit.

”În acest program este implicată o echipă de 10 psihologi, printre care şi dr. Cristian Andrei. Există o linie telefonică de tip linie verde care poate fi apelată de jucători. Multe amănunte despre program sunt disponibile pe www.jocresponsabil.ro”, a mai afirmat dr. psiholog Steliana Rizeanu, coordonator al programului.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.