Acasă Politic Deși bucuros de votarea Acordului CETA, eurodeputatul Sorin Moisă este, încă, prudent

Deși bucuros de votarea Acordului CETA, eurodeputatul Sorin Moisă este, încă, prudent

DISTRIBUIȚI

149102 – 16022017 –  ”Europa nu vrea să se retragă în protecționism sau naționalism, iar un naționalism european ar fi greu de definit. Este un vot despre o Europă care vrea să rămână angajată, deschisă, în raporturi strânse cu un partener strategic transatlantic, Canada”, este opinia exprimată la RFI de eurodeputatul român Sorin Moisă, după votul de miercuri din PE privind acordul CETA.

Moisă, care a fost raportorul pentru Acordul CETA în cadrul grupului socialiștilor europeni, mai spune că, pentru România, Acordul CETA înseamnă oportunități clare pentru anumite sectoare economice – construcțiile de mașini, electric și electrotehnic, nave, cereale, încălțăminte, textile, ceramică, mobilă. ”Oportunitățile sunt acolo și oamenii de afaceri români, în unele cazuri antreprenori sofisticați, foarte bine integrați în circuitele mondiale, la  a doua generație, sunt convins că vor fi capabili să profite de tratat. De asemenea, este util și firmelor prestatoare de servicii și profesiilor liberale. Și pentru firmele care vând bunuri complexe sau soluții complexe de IT va fi mult mai ușor să își detașeze lucrătorii în Canada. Există foarte multe oportunități reale, nu povești, pentru economia românească”.

Pentru ca aceste lucruri să se întâmple,”există programe de promovare a exporturilor în România, există un Secretariat de stat pentru comerț. Credința mea este că oricât de bune ar fi aceste programe și oricât de nemaipomeniți sunt funcționarii care lucrează acolo, nu există nicio societate capitalistă în care statul să îți rezolve problemele contractuale, în care statul îți găsește piețe. Sugestia mea este ca antreprenorii românii înșiși sau prin camerele de comerț să încerce să se intereseze de aceste oportunități. În mod sigur sunt unii care exportă în străinătate, poate chiar în Canada, iar de acum vor avea condiții mai bune. Fiecare își găsește filiera lui comercială în mod organic, spontan. Nu m-aș lăsa pe baza statului ca să îmi găsească piețe de export”, mai spune Moisă.

Europarlamentarul român păstrează însă o anumită rezervă, având în vedere că Acordul CETA urmează să fie supus votului de ratificare în parlamentele naționale: ”Câtă vreme mai sunt încă 38 de parlamente suverane care trebuie să voteze, cele naționale și în câteva state federale și parlamentele regionale, evident că mai există riscuri”, a atenționat Moisă.  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.