Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Iași: Teleormanul, mai mulți bani decât întreaga regiune Nord – Est

Iași: Teleormanul, mai mulți bani decât întreaga regiune Nord – Est

DISTRIBUIȚI

 148970 – 10022017 –  În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Iaşi Marius Bodea a adus în discuţie bugetul naţional şi alocările de fonduri de care beneficiază Iaşiul.

Marius Bodea a prezentat faptul că bugetul naţional întocmit de PSD-ALDE încalcă legea responsabilităţii fiscale 69/2010. “Potrivit datelor prezentate de guvern, cheltuielile publice cresc în 2017 cu 15% faţă de 2016, în timp ce PIB nominal este estimat să crească doar cu 7,5%. Astfel, bugetul pe 2017 încalcă articolul 6, literele d. şi e. din legea responsabilităţii fiscale”, a spus Marius Bodea.

Totodată, deputatul liberal a prezentat faptul că instituţia Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017: “Comisia Naţională de Prognoză a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017”.

În privinţa alocărilor de care beneficiază Regiunea de Nord-Est, deputatul PNL Iaşi, Marius Bodea, şi-a exprimat indignarea și a arătat că nu a votat acest buget pentru că județul Iaşi a fost, realmente, marginalizat de guvernarea PSD-ALDE. Acesta a oferit trei argumente, făcând referire la situaţia drumurilor județene, situaţia autostrăzii şi o comparaţie a finanțărilor de la bugetul de stat a Iaşiului cu județele Teleorman şi Timiş.

“În privinţa drumurilor județene, Iaşiului îi va reveni o sumă de 10,26 milioane pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Această suma reprezintă 1% din suma alocată la nivelul întregii țări pentru drumuri județene. Mai mult, suntem pe locul 6 în Regiunea de Nord-Est, adică pe ultimul loc, ca alocare de fonduri pentru reabilitarea drumurilor judeţene și comunale, în condițiile în care Iașiul are una dintre cele mai lungi rețele de drumuri din această categorie”, a declarat deputatul liberal.

În privinţa autostrăzii, Marius Bodea a precizat că este important ca suma de 15,2 mil. lei care ar urma să se aloce pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate să fie utilizată pentru tronsonul de autostradă care traversează munţii: „Noi, parlamentarii PNL Iași, am cerut 238 mil lei pentru pentru actualizarea studiilor de fezabilitate, cât mai ales pentru proiectare și autorizare execuție lucrări tronson Tg. Mureş – Tg. Neamţ”.

Totodată, Marius Bodea a prezentat alte două soluţii alternative pentru autostrada Moldova – Transilvania. ”Voi încerca, alături de colegii mei, să facem o Lege a Parteneriatului Public-Privat funcţională. O altă variantă pe care o explorez în perioada următoare este constituirea unui GECT – Grupul Economic de Cooperare Teritorială, la care să adere regiuni din Ungaria, Polonia şi Slovacia”, a mai spus Marius Bodea.

Acesta a atras atenţia că în strategia de implementare a MasterPlanului General de Transport (MPGT), toată execuţia la autostradă a fost mutată după 2021. Singura investiţie din judeţ din MPGT a rămas calea ferată Paşcani-Iași.

“Mai mult, în acest document, la aeroporturi, în 2017-2020 se investeşte doar în Craiova, Tulcea, București, Timișoara și Cluj, iar la Centrele intermodale se finanţează în 2014-2020 doar la Bucureşti, Timișoara, Cluj, Bacău şi Oradea”, a arătat Marius Bodea.

Acesta a precizat că va transmite o scrisoare către toţi parlamentarii ieşeni pentru a semna un memorandum către Guvern prin care să ceară ca execuţia pentru tronsonul de autostradă Tg. Neamţ – Tg. Mureş să fie trecut la implementare până în 2021 pentru a putea beneficia de banii gratis puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană.

În privinţa alocărilor bugetare pentru Iaşi, Marius Bodea a subliniat că este anormal ca un singur judeţ, Teleorman, să primească mai mulţi bani decât întreaga Regiune de Nord-Est.

“Dacă vă uitaţi pe harta naţională cu privire la alocările bugetare, judeţele de provenienţă ale miniştrilor din cabinetul Grindeanu coincid cu investiţiile în autostrăzi şi drumuri naţionale din România, prevăzute în noul buget național. Totodată, diferenţele mari dintre alocările pentru Iaşi, respectiv Teleorman, judeţul d-lui Dragnea, şi Timiş, judeţul d-lui Grindeanu, demonstrează că trăim într-o Românie a domniei bunului plac, a arbitrariului, nu a interesului pentru dezvoltarea unitară a ţării şi a coeziunii teritoriale”, a mai declarat Marius Bodea.

Potrivit lui Marius Bodea, judeţul din care provine prim-ministrul Grindeanu beneficiază de 7% din  banii de la Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care Iaşiul beneficiază de mai puţin de 2% din banii alocaţi infrastructurii în România.  PROMPT MEDIA

 

foto:facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.