Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Romanii, fara vize in Canada

Strasbourg: Romanii, fara vize in Canada

DISTRIBUIȚI

149056 – 15022017 –  Acordul istoric de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, aprobat miercuri in Parlamentul European, va aduce anul acesta si ridicarea regimului de vize pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana.  Inca de la Summitul UE – Canada, care a avut loc la Bruxelles, in 30 octombrie 2016, Guvernul de la Ottawa a anuntat calendarul de liberalizare a vizelor pentru romani.

Gvernul de atunci a confirmat de ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape, parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie 2017, decizie care se regaseste in declaraţia Summitului UE-Canada, ocazie cu care  Acordul Economic şi Comercial UE-Canada a fost semnat de premierul canadian Justin Trudeau, precum şi de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de Robert Fico, premierul Slovaciei, care asigura atunci preşedinţia rotativă a blocului comunitar.

Asadar, de la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA), iar de la 1 decembrie 2017, vizele pentru cetăţenii români vor fi eliminate complet.

Dupa ratifcarea in Parlamentul European, acordul CETA mai are nevoie de ratificarea in parlamentele nationale.

Pana atunci, insa, scrie Hotnews.ro, CETA va intra in vigoare provizoriu, cu prevederile care sunt de competenta exclusiv europeana din tratat, care sunt 95-98%, grosul tratatului.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.