Acasă Politic Bruxelles: Ana Birchall, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Bruxelles: Ana Birchall, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

DISTRIBUIȚI

149449 – 06032017 –  Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), care se va desfășura în data de 7 martie 2017, la Bruxelles. Cu această ocazie, va fi adoptat în mod formal proiectul de concluzii al Consiliului pe tema raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), proiect care recunoaște progresele majore realizate de România pe durata funcționării mecanismului și reliefează, alături de recomandările specifice, susținerea demersurilor autorităților române în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV. Înainte de plecarea la Bruxelles, ministrul Ana Birchall a exprimat „deschiderea autorităților române de a continua cooperarea cu Comisia Europeană pe elementele vizate de MCV, în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a Mecanismului. Considerăm că este necesar ca cele 12 recomandări din partea Comisiei cuprinse în MCV să aibă un limbaj clar, fără echivoc, un limbaj care sa nu mai lase loc la interpretări şi să conțină și un calendar clar și specific cu privire atât la implementarea acestora, cât și la perspectiva finalizării mecanismului pentru România”.

Reuniunea CAG va avea în vedere și ultimele pregătiri pentru Consiliul European din 9 – 10 martie, cu participarea șefilor de stat și de guvern. În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall va participa la discuțiile privind ocuparea forței de muncă, măsurile privind creșterea economică și îmbunătățirea competitivității, migrația, securitatea și apărarea comună europeană, dar și stadiul parcursului european din Balcanii de Vest. ”Pentru România, este important ca textul concluziilor viitorului Consiliului European să reflecte o serie de elemente de interes cu privire la continuarea implementării strategiilor privind Piața Internă, consolidarea politicii industriale a UE, precum și reiterarea menținerii angajamentului Uniunii în Balcanii de Vest”, a precizat ministrul delegat în pregătirea participării la CAG.

De asemenea, miniștrii pentru Afaceri Europene vor avea un schimb de opinii cu privire la Semestrul European. Un alt punct pe agendă vizează prezentarea de către Președinția malteză a Consiliului UE a unei informări referitoare la stadiul implementării prevederilor Acordului Inter-instituțional privind mai buna legiferare.

În marja reuniunii, Ana Birchall va avea două întâlniri bilaterale, cu ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, și secretarul de Stat spaniol pentru Uniunea Europeană, Jorge Toledo Albiñana. Ministrul delegat Ana Birchall va purta discuții separate și cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu. În toate aceste discuții, Ana Birchall va aborda și propunerile de reformă ale Uniunii prezentate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în ”Cartea Albă”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.