Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 8 martie 2017 – al doilea an în care este sărbătorită...

București: 8 martie 2017 – al doilea an în care este sărbătorită oficial Ziua Femeii în România

DISTRIBUIȚI

 149488 – 08032017 – Ziua internațională a femeii – 8 martie – a apărut pe fondul mișcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului trecut, în America de Nord și în Europa. Prima zi națională a femeii a fost marcată în SUA, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, 8 martie, numită Ziua Femeii, fiind aleasă în 1913.

Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pune capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot și dreptul de a ocupa o funcție publică,.

Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua femeii la 8 martie 1975.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii – și 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.