Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Marcarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, la 20 martie 2017, în România

București: Marcarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, la 20 martie 2017, în România

DISTRIBUIȚI

149719 – 20032017  – Ministerul Afacerilor Externe organizează, la 20 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei, la Bucureşti, două manifestări de diplomaţie publică, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Acestea vor oferi prilejul prezentării iniţiativelor francofone ale României şi conturarea unor direcţii de perspectivă.

La ora 11.00, are loc, în Piaţa Francofoniei, ceremonia de inaugurare a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte co-fondator al Francofoniei instituționale, personalitate prestigioasă politică şi culturală a Senegalului. Se va întregi astfel monumentul edilitar Piaţa Francofoniei, unic în Europa și inaugurat în 2013. O delegaţie condusă de ministrul senegalez al culturii şi comunicaţiilor va participa la ceremonie.

Seara Francofoniei se va organiza la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, cu un program care include un moment muzical susţinut de Cantata – Orchestra română de tineret şi decernarea Premiilor Francofoniei, din partea Grupului Ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România (GADIF).

La evenimente vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, oficialităţi, reprezentanţi ai administraţiei publice, ai societăţii civile implicaţi în proiecte francofone, personalităţi politice şi culturale, jurnalişti, membri ai cercurilor universitare şi academice cu preocupări în sfera Francofoniei.

Alături de evenimentele festive organizate la Bucureşti, misiunile diplomatice ale României vor organiza în ţările de reşedinţă o serie de manifestări culturale şi de diplomaţie publică dedicate Zilei Francofoniei (conferinţe, simpozioane, expoziţii, seri culturale).

În calitate de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), România celebrează, în fiecare an, la 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei, alături de ceilalţi 83 de membri şi observatori ai OIF, din cinci continente.

La 20 martie 1970, au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea, la Niamey, a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), transformată ulterior în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

În calitate de stat membru al OIF, din 1993, România celebrează la 20 martie Ziua Internaţională a Francofoniei. Evenimentul este marcat anual atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, printr-o serie de manifestări culturale şi de diplomaţie publică, care se desfăşoară în perioada martie – aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României și marcarea identităţii francofone a României, precum și a diversităţii şi valorilor francofone şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare şi, în general, publicul larg, cu accent asupra tinerilor.

România colaborează activ cu instituţiile francofone regionale, cu sediul la Bucureşti – Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est al OIF (BRECO) şi Biroul regional pentru Europa centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO-AUF), precum şi cu ambasadele statelor membre sau observatoare ale OIF, acreditate la Bucureşti, reunite în Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone – GADIF. – PROMPT MEDIA

 

foto:rnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.