Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministerul Muncii zice că monitorizează situația românilor din Italia, dar nu...

București: Ministerul Muncii zice că monitorizează situația românilor din Italia, dar nu are nicio vină

DISTRIBUIȚI
Migrant Farm Workers in Strawberry fields

149657 – 15032017 – Ministerul Muncii are în vedere situația semnalată în aceste zile de presa italiană și precizează că monitorizează, dinainte de apariția articolelor de presă, situația românilor care muncesc în Italia.

Astfel, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene.

Numai că, în general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia.

ANOFM promovează oferte de locuri de muncă temporare în agricultură oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care există o bună colaborare, locurile de muncă prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuită.

Mai mult, ANOFM a diseminat, în urma colaborării cu federaţia sindicală a lucrătorilor din agricultură “FLAI” din cadrul confederaţiei “CGIL” din Italia, un ghid bilingv (româno – italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile şi formele de protecţie a lucrătorilor din agricultură.

Materialul, publicat și pe site, și pe pagina oficială de Facebook a ANOFM, conţine informaţii utile cu privire la condiţiile de muncă şi drepturile stabilite de legislaţia italiană – http://www.anofm.ro/ghid-bilingv-rom%C3%A2no-italian-privind-drepturile-%C5%9Fi-protec%C5%A3ia-muncitorilor-angaja%C5%A3i-sezonieri-%C3%AEn-agric.

Și anul trecut, reprezentanţi ai ANOFM şi ai MMJS au participat  la o dezbatere cu tema: „Crearea unui sistem partenerial public – privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia”, organizată la Bucureşti de Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, AGROSTAR, împreună cu Blocul Național Sindical (BNS), în care a fost analizată situaţia delicată a cetăţenilor români care lucrează în agricultură în Italia şi posibilităţile de colaborare între sistemul public şi cel privat.

Și reprezentanții Inspecției Muncii au făcut, săptămâna trecută, o vizită de studiu în această țară.  Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alături de un consilier din aceeași instituție au participat la un schimb de experiență și bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspecției Muncii italiene.

Acțiunea a avut ca scop consolidarea cooperării și cunoaşterea sistemului italian de inspecţie a muncii, în special metodele de inspecție, evaluarea riscurilor, controlul preventiv în IMM-uri, respectarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor temporari și cercetarea accidentelor de muncă.

Împreună cu inspectorii de muncă italieni, s-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanții din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajați cetățeni români, iar situațiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuși, omologii italieni, competenți să ia măsuri, au aplicat sancțiuni, în funcție de situația întâlnită.

Însă, având în vedere că în Italia lucrează, în total, aprox. 1,5 milioane de cetățeni români, IM din România propune continuarea acestei colaborări cu instituția de profil din Italia. În plus, propune extinderea controalelor comune, în special în zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situații îngrijorătoare pentru lucrătoarele din România, precum și semnarea unui acord prin care controalele comune să aibă legitimitate  teritorială.

În același timp, din informațiile furnizate în cursul acestui an  de reprezentanții FLAI Puglia, se conturează următoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:

– din estimări, cu variație în funcție de perioada anului, în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români. Comunități numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate și în provinciile Bari și Foggia.

Condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români – cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari români – se află, în aceeași măsură, și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia.

Demersurile autorităților române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituțiile italiene pentru sporirea controalelor și informarea comunității românești cu privire la drepturile avute și la riscurile muncii fără forme legale.

Acțiunile au vizat cu precădere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potențial de risc ridicat în ceea ce privește respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, dar și Regiunile Abbruzzo și Lazio, considerate zone cu risc moderat.

De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de întâlniri ale demnitarilor români și ale reprezentanților Ambasadei României cu oficialitățile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) și Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria și Cosenza).

De asemenea, au avut loc deplasări la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. și întâlniri cu muncitorii români și cu consilierii regionali pentru muncă și imigrație de aici.

Tot în 2015, în mai multe oraşe din Peninsulă a fost implementat de către MMJS un amplu program de informare privind mobilitatea forţei de muncă şi procedurile de angajare legale în Italia, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Cu această ocazie au fost instalate 4 infochioşcuri în zonele unde comunitatea de români înregistrează un număr mare, precum Foggia, Reggio Calabria, Napoli și L’Aquila.

În același an, autoritățile române au vizitat Sicilia – localităţile Catania, Ragusa şi Vittoria – unde au discutat cu liderii federaţiei sindicale FLAI CGIL de la nivel naţional și local, precum şi cu cetăţenii români colaboratori ai sindicatului.

Mai recent, în iunie 2016, a fost semnat un acord între FLAI CGIL și Inca, CNSLR Fratia, Agro-Frăția și Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din România, pentru a crea în țara de origine a lucrătorilor puncte de informare cu privire la condițiile de muncă, drepturi, contracte și sosirea în Italia, chiar în scopul asigurării unei protecții mai eficiente a lucrătorilor români angajați în agricultură.

Și atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia monitorizează permanent situația în care se află cetățenii români aflați la lucru în diferite regiuni ale Italiei.

Acesta a participat alături de CNSLR Frăția și reprezentantul FSL Agro-Frăția, dar și de o delegație a FLAI-CGIL la o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunității de români din zona Campania – Salerno – Eboli – Battipaglia. CNSLR Frăția și FLAI-CGIL au încheiat un protocol de colaborare pentru ajutarea lucrătorilor români aflați la lucru în Italia, dar și celor care s-au întors în România dar au încă de recuperat sume de bani de la fostul angajator.

Chiar în perioada următoare, atașatul pe probleme de muncă și sociale se va deplasa în zona Ginosa -Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajații români și pentru a discuta despre îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.

Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de români.PROMPT MEDIA

 

foto:stiriagricole.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.