Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Șase sportivi de înaltă performanță dobândesc cetățenie română

București: Șase sportivi de înaltă performanță dobândesc cetățenie română

DISTRIBUIȚI

149982 – 31032017 – Guvernul a decis acordarea cetățeniei române pentru șase sportivi de înaltă performanță, în vederea includerii lor în lotul național de hochei pe gheață și participării la competițiile sportive internaționale.

Este vorba despre Nyerges Lajos, Yemelianenko Yevhen, Polc Patrik, Butochnov Anton, Zabludovskyi Denys, Borysenko Pavlo.

Cei șase sportivi au solicitat dobândirea cetățeniei române în prima parte a anului 2016. Solicitările au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, constatându-se astfel îndeplinirea condițiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat Hotărârile pentru acordarea cetățeniei române celor șase sportivi, adoptate astăzi în ședința de Guvern.

Cetățenia română a fost acordată celor șase persoane în temeiul prevederilor Legii cetățeniei române, modificată și completată prin OUG 37 din 2015.

Potrivit reglementărilor în vigoare, cetățenii străini sau persoanele fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești vor putea dobândi cetățenia română în condiții mai facile.

A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu și în ceea ce  privește obținerea cetățeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, prin reprezentarea țării noastre în loturile naționale, și care își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori românesc.

În cazul persoanelor care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, cetățenia română se acordă prin Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Tineretului și Sportului, pe baza avizului Autorității Naționale pentru Cetățenie, care verifică îndeplinirea de către solicitanți a următoarelor condiții stipulate în legislația în vigoare:

Dovedesc, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român, nu întreprind sau sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale și declară că nici în trecut nu au întreprins asemenea acțiuni;

Au împlinit vârsta de 18 ani;

Sunt cunoscute cu o bună comportare și nu au fost condamnate în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care să le facă nedemne de a fi cetățeni români.

Federațiile sportive internaționale, ținând cont de specificul fiecărei ramuri de sport, permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru aceștia criteriile de participare în competiții și conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, în condiții specifice, de la caz la caz.PROMPT MEDIA

 

foto:cetatenie.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.