Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: Ceremonia de predare a comenzii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

Cluj: Ceremonia de predare a comenzii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

DISTRIBUIȚI

149345 – 01032017 – Secretarul de Stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și generalul-locotenent Adrian Tonea, locțiitorul șefului Statului Major General participă miercuri, 1 martie, la Cluj, la ceremonia militară de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

La trecerea în rezervă,  generalul-maior Ioan Manci va preda comanda Diviziei generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop, care a îndeplinit până la această dată funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre.

În vârstă de 56 de ani, generalul-maior Ioan Manci a optat din adolescență pentru cariera militară, fiind absolvent al Liceului militar ”Ştefan cel Mare”,  promoția 1979. Trece în rezervă după o carieră de ofițer de 35 de ani, începută în anul 1982 la Sibiu, unde, după absolvire, a îndeplinit funcția de comandant de pluton și companie elevi, în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu”. În anul 2006, a fost numit la comanda Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt” de la Iași, iar în 2009 a preluat comanda Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița.  Între anii 2010-2015 a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie, după care a fost numit în funcția actuală, de comandant al diviziei. Absolvent al Colegiului naţional de apărare, este doctor  în știinţe militare și deține o diplomă de master la Universitatea „Babeş Bolyai”, în specialitatea „Managementul relaţiilor internaţionale şi afacerilor comunitare”. Dintre decorațiile și distincțiile primite amintim Ordinul „Virtutea Militară” în grad de „Cavaler”, Crucea Transilvană a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului și Crucea “Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului. Vorbește limba engleză și are experiența teatrelor de operații, după o funcție îndeplinită în Irak, în anul 2009.

General de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, în vârstă de 47 de ani, este, de asemenea, absolvent al Liceului militar ”Ştefan cel Mare”,  promoția 1988. După absolvirea, în 1991, a Şcolii Militare de Ofiţeri Activi ”Nicolae Bălcescu”, îndeplinește funcții la comanda unor subunități de vânători de munte, până în anul 2004, când preia comanda Batalionului  30 Vânători de Munte ”Dragoslavele”, cu care execută misiuni în Kosovo (2006) și Afganistan (2008). Între 2009 și 2014, a fost comandantul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar din 2014 a preluat comanda Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”. Ân perioada mai-octombrie 2016, a fost împuternicit locţiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, după care a preluat funcția actuală, de locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre. Generalul de brigadă Pop este doctor  în știinţe militare din anul 2006. A absolvit Colegiul naţional de apărare în anul 2016, și a urmat cursuri post universitare la Universitatea Bucureşti și Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”. A fost distins cu numeroase ordine și medalii, cum ar fi Ordinul „Virtutea Militară” cu însemn pentru militari, în grad de Cavaler (2009) și în grad de Ofiţer (2016), Medalia „Crucea comemorativă pentru misiuni de menţinere a păcii – Kosovo” a Republicii Italiene sau Medalia NATO non article 5. Generalul de brigadă Pop vorbește limba engleză.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.