Acasă Centru Alba Alba: Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiul Europa Nostra 2017 pentru...

Alba: Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiul Europa Nostra 2017 pentru Palatul Cultural din Blaj și pentru Zoltán Kallós

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Ziarul Unirea
sursa foto: Ziarul Unirea

145109 – 05042017 – Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat miercuri, 5 aprilie, câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. Cei 29 de laureați din 18 țări sunt recunoscuți pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate și educație, formare și sensibilizare. Premiate anul acesta sunt și două exemple remarcabile din România: în categoria conservare, Palatul Cultural din Blaj; și, în categoria serviciu dedicat, Zoltán Kallós, propus pentru premiu de Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European. Juriul format din experți independenți a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizații și persoane fizice din 39 de țări din Europa, și a ales câștigătorii.

Cetățenii din întreaga lume pot acum vota online pentru premiul publicului pentru proiectul/proiectele câștigător/câștigătoare din propria lor țară sau din altă țară europeană. Votanții au șansa de a câștiga o excursie pentru două persoane în Finlanda unde vor fi invitați speciali la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc în orașul istoric Turku, în data de 15 mai. În timpul ceremoniei, vor fi anunțați cei șapte câștigători ai marelui premiu, fiecare dintre ei va primi 10.000 de euro precum și câștigătorul premiului publicului, ales dintre proiectele câștigătoare din acest an.

Câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra 2017 vor fi celebrați în timpul unui eveniment de rang înalt găzduit de comisarul european Navracsics și maestrul Plácido Domingo, care începe după-amiaza târziu, în data de 15 mai, la Biserica Sf. Mihail din Turku. Ceremonia de decernare a premiilor pentru patrimoniul cultural european va aduce laolaltă aproape 1.200 de oameni, inclusiv profesioniști în patrimoniu, voluntari și susținători din toată Europa, precum și reprezentanți de nivel înalt ai instituțiilor UE, din țara gazdă și din alte state membre.

Câștigătorii își vor prezenta, de asemenea, realizările în domeniul patrimoniului în cadrul Târgului de Excelență din data de 14 mai, din Sala Sigyn a Conservatorului din Turku, și vor participa la diverse evenimente din cadrul Congresului European al Patrimoniului din Turku (11-15 mai). Propunerile pentru ediția din 2018 a Premiilor pot fi depuse în perioada 15 mai – 1 octombrie 2017 Octombrie prin intermediul paginii web dedicate.

Câștigătorii premiilor din 2017

Categoria conservare

▪ Capela Sf. Martin din StariBrod, lângă Sisak, CROAŢIA

▪ Complexul şi grădinile baroce din Kuks, Hradec regiunea Králové, REPUBLICA CEHĂ

▪ Orașul antic din Karthaia, insula Kea, GRECIA

▪ Bastionul palatului marelui Maestru din Rodos, GRECIA

▪ Piramida albă din Roma, ITALIA

▪ Drumul regelui peste Filefjell, NORVEGIA

▪ Biserica şi turnul Clérigos din Porto, PORTUGALIA

▪ Palatul Cultural din Blaj, Transilvania, ROMÂNIA

▪ Fortăreața Cap Enderrocat, Mallorca, SPANIA

▪ Acoperișul pentru ruinele mănăstirii San Juan din Burgos, SPANIA

▪ Cromford Mills: Clădirea 17, Derbyshire, REGATUL UNIT

Categoria cercetare

▪ Proiectul de cercetare şi conservare a bucății din altar Rode, Tallinn, ESTONIA

▪ Carnavalul, regele Europei, San Michele all’Adige, ITALIA

▪ Muzeul Piranesi, Milano, ITALIA

▪ Bosch Proiect de cercetare şi conservare, Hertogenbosch, OLANDA

Categoria serviciu dedicat

▪ Dl. Ferdinand Meder, Zagreb, CROAŢIA

▪ Dl. Jim Callery, County Roscommon, IRLANDA

▪ Societatea farului din Norvegia, NORVEGIA

▪ Dl. Zoltán Kallós, Transilvania, ROMÂNIA

Categoria educație, formare şi sensibilizare

▪ Erfgoedplus: platforma de patrimoniu online, Hasselt, BELGIA

▪ Centrul de Arte vizuale și cercetare, Nicosia, CIPRU

▪ Programul educațional pentru patrimoniul cultural ceh, Telc, regiunea Vysočina, Republica Cehă

▪ Proiectul Moștenirea PaavoNurmi, Turku, FINLANDA

▪ Inițiativa patrimoniu artizanal pentru Georgia, Tbilisi, GEORGIA

▪ Proiectul patrimoniu cultural şi accesibilitate, Berlin, GERMANIA

▪ Cartastorie: Povești în arhive, Napoli, ITALY

▪ Patrimoniu cultural evreiesc: Program educațional, Varșovia, POLONIA

▪ Master avansat în analiza structurală a monumentelor și a construcțiilor istorice, program european coordonat în Guimarães, PORTUGALIA

▪ SAMPHIRE: proiect de patrimoniu maritim în vestul Scoției, REGATUL UNIT

Premiul Europa Nostra este conferit pentru proiecte de patrimoniu remarcabile din două țări europene care nu fac parte din programul UE Europa creativă.

Categoria conservare: Kılıç Ali Paşa Hamam din Istanbul, TURCIA

Categoria cercetare:

Colecția de instrumente de măsurat timpul ale lui Philippe Stern, Geneva, ELVEŢIA

Palatul Cultural din Blaj

Proiectat în anul 1930 de către arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui diverse evenimente culturale, Palatul Cultural din centrul istoric al Blajului a fost singura dotare de acest tip din oraș. Clădirea a suferit diverse modificări interioare începând cu anii ’60, devenind cinematograful orașului, alături de diverse alte funcțiuni precum Muzeul de Istorie și Etnografie al Blajului, biblioteca orașului sau Centrul de Radioficare Blaj. În urma unui incendiu din 1995, Palatul a fost grav afectat, rămânând în ruină până în anul 2012, când administrația orașului Blaj a avut inițiativa reabilitării sale.

Clădirea a suferit daune importante în urma incendiului, rămânând în picioare doar pereții exteriori și compartimentările interioare. Toate elementele structurale, zidării, planșee, scări și acoperiș au fost puternic deteriorate, necesitând însemnate consolidări structurale. Restaurat cu un buget modest, provenit din fonduri publice, Palatul a fost readus la forma sa originală, evocându-se totodată istoria sa recentă. De exemplu, cărămida păstrată aparentă, precum și tavanul retras, amintesc vizitatorului de istoria traumatică a incendiului.

Juriul a recunoscut această calitate a proiectului, declarând: ”Administrația Blajului a izbutit cu succes, prin intervenții minime, să evoce arhitectura pierdută a clădirii istorice aflate în ruină. Prin adăugarea doar a unor funcțiuni și elemente structurale esențiale, fără demolări, s-a reușit valorificarea vestigiilor patrimoniului existent”.

Recuperarea ruinei a adus la o îmbunătățire a peisajului urban din vecinătate. Clădirea, folosită de-a lungul timpului pentru evenimente culturale, și-a recâștigat rolul de centru al vieții culturale al orașului Blaj, putând să găzduiască diverse evenimente precum concerte, piese de teatru, proiecții de film sau expoziții. Din acest motiv, este evidentă importanța clădirii în cadrul vieții culturale și sociale a orașului. Juriul a consemnat și a apreciat mult „felul în care clădirea a încurajat o implicare socială vie, precum și impactul social și economic pe care aceasta l-a avut asupra comunității locale. Aceasta constituie un precedent național și reprezintă un excelent exemplu de revalorificare a ruinelor contemporane”.

Zoltán  Kallós

Zoltán Kallós este unul dintre cei mai proeminenți etnografi maghiari din secolul 20. Colecțiile sale  cuprind elemente din patrimoniul tangibil și intangibil al folclorului comunităților maghiare, române, săsești și rome din Transilvania și si-au dovedit a fi o contribuție inestimabilă la conservarea culturii populare europene. Domnul Kallós a compilat cu devotament această colecție în ultimii 70 de ani cu scopul de a conserva nu doar dovada fizică a acestor culturi bogate, dar și cântecele, poeziile, dansurile, obiceiurile și folclorul care stau la baza identității noastre europene. A depus aceste eforturi, uneori supraomenești, în pofida circumstanțelor politice extrem de dificile și cu prețul multor sacrificii personale.

Zoltán Kallós a publicat numeroase casete, CD-uri și filme despre activitatea sa și este autorul mai multor cărți. Institutul de Etnografie al Academiei Maghiare, Casa Patrimoniului Maghiar din Budapesta și Muzeul și Centrul Etnografic al Fundației Kallós Zoltán, care a fost fondat în 1992 pe proprietatea familiei sale, adăpostesc aproximativ 14.000 de cântece populare colecționate de domnul Kallós. El a avut un rol esențial în dezvoltarea mișcării caselor de dans popular,  menite să reînvie și să învețe tradițiile de dans folcloric al comunităților maghiare în mai multe țări europene. În semn de recunoaștere a eforturilor sale, în noiembrie 2011 UNESCO a înscris mișcarea caselor de dans popular în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. ”Domnul Kallós a lucrat din răsputeri pentru a păstra cultura acestor comunități, obținându-le recunoaștere la nivel mondial cu statutul UNESCO”, a declarat juriul.

În ciuda vârstei sale înaintate, Kallós rămâne activ în comunitatea sa, iar fundația care îi poartă numele se asigură de formarea profesorilor care, la rândul lor, învață această moștenire importantă copiilor noștri.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.