Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție la modificările propuse la Legea nr.334/2006

București: Atenție la modificările propuse la Legea nr.334/2006

DISTRIBUIȚI

145207 – 11042017 –  Mai multe organizații neguvernamentale consideră că modificările propuse la Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale prin amendamente introduse în cadrul lucrărilor Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților reprezintă o reală barieră în calea desfășurării într-un mod transparent și corect a campaniilor electorale.

La inițiativa deputatului Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, Comisia a admis o serie de amendamente care abrogă sancțiunea confiscării sumelor obținute și utilizate ilegal de partide în campania electorală. Astfel, partidele pot să depășească plafoanele și să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancțiune.

Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancționarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislației. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge și cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum și limitele acestora. Prin amendamentele introduse la lege, contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol nu se mai confiscă şi, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancțiunii. Acest lucru este întărit și de art. 53, care confirmă faptul că sumele obtinute ilegal nu se mai confiscă.

Se elimina practic cea mai importantă sancțiune, și anume confiscarea sumelor nelegal obținute de către partide și candidați fără respectarea legislatiei. Acesta era actiunea disuasivă principală, si anume pierderea banilor. Singurele sancțiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acțiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obținute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii.

Aceste modificări anulează principiul unei competiții electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanțării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În același timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor. Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale și sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Se solicită respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.