Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Guvernul SUA a donat Poliției de Frontieră Române detectoare individuale de...

București: Guvernul SUA a donat Poliției de Frontieră Române detectoare individuale de radiații

DISTRIBUIȚI

145543 – 28042017 –  Departamentul de Stat din SUA – Biroul de Securitate Internațională și Non-proliferare a donat Poliției de Frontieră Române, în cadrul programului ”Controlul Exportului şi Securitatea Frontierelor” (EXBS), echipamente portabile utilizate pentru detectarea radiațiilor nucleare și a materialelor radioactive. Echipamentul donat constă în 70 de detectoare individuale de radiații (pagere), marca Polimaster. Acestea sunt necesare Poliției de Frontieră Române pentru desfășurarea corespunzătoare a activităților derulate în cadrul programului Second Line of Defense – (SLD), program asumat de IGPF în baza Acordului Guvernamental dintre România și S.U.A., privind cooperarea în domeniul contracarării proliferării armelor de distrugere în masă.

Aceste echipamente vor fi folosite pentru a monitoriza în permanență zona unde sunt operaționalizate (în principal în punctele de trecere a frontierei) în vederea detectării radiațiilor și alertării cu alarme vizuale, sonore și/sau vibrații, în cazul în care este detectată o sursă de radiații sau sunt depășite pragurile de radiații setate în prealabil. Întregul istoric al operațiilor este stocat în memoria permanentă a dispozitivului, datele stocate putând fi transferate către un computer.

Astfel, pagerele, care vor fi purtate de către polițiștii de frontieră ce își desfășoară activitatea în punctele de frontieră, au un afișaj electronic în direcția de deplasare a polițistului de frontieră care îl poartă, iar în momentul în care este depășit pragul de radiații setat, acestea vor emite un semnal sonor pentru a atenționa lucrătorul că a detectat și localizat o sursă radioactivă gama.

Detectoarele individuale folosite în cadrul misiunilor specifice au ca scop atât monitorizarea și detecția radiațiilor nucleare și a materialelor radioactive la frontieră, cât și protejarea polițistului de frontieră, prin emiterea unei alerte sonore, cu privire la menținerea distanței față de sursa de radiații. În cazul în care, pe timpul controlului de frontieră, în bagaje sau în mijloacele de transport verificate este detectată o sursă de radiații, zona este securizată și este anunțată Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), în vederea analizării situației.

Detectoarele individuale de radiații urmează a fi repartizate către structurile Poliției de Frontieră din cadrul ITPF Sighetul Marmației, ITPF Iași, Garda de Coastă și Aeroportul Otopeni.

Programul ”Controlul Exporturilor şi Securitatea Frontierelor” (EXBS) urmărește să prevină proliferarea armelor de distrugere în masă și destabilizarea achiziţionărilor și transferurilor necontrolate de arme convenționale, prin construirea unor sisteme naționale eficiente şi strategice de control al comerțului, atât  în țările care posedă, produc sau furnizează elemente strategice, precum și în cele prin care aceste elemente sunt susceptibile a fi tranzitate. Acesta este activ în mai mult de 60 de state, având un buget aproximativ 58.700.000 de dolari pentru anul 2016.

Departamentul de Stat din S.U.A. a încheiat un parteneriat cu România încă din anul 1999 pentru a dezvolta capacitatea țării noastre de a reglementa controlul și securitatea exporturilor prin măsuri referitoare la aplicarea legilor la frontieră.

Programul se bazează pe expertiza și cooperarea mai multor agenții americane guvernamentale din sectorul privat, precum și pe cooperarea cu organizații non-guvernamentale internaționale, scopul lui fiind acela de a furniza, statelor interesate, soluții pentru dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de control al comerțului la frontieră, prin dobândirea de autoritate juridică, obținerea licenței și punerea în funcțiune a echipamentelor şi a sistemele informatice necesare. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.