Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: La loc comanda

București: La loc comanda

DISTRIBUIȚI

145086 – 05042017 – Deputații din Comisia Juridică au desființat parţial conflictul de interese, așadar demnitarii nu vor mai putea fi condamnați dacă angajează o persoană cu care au lucrat în ultimii cinci ani. În cazul în care cel angajat este rudă cu angajatorul, procurorii trebuie să demonstreze că acesta a prejudiciat interesul public.

Potrivit amendamentelor adoptate de deputații juriști, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din “conflict de interese” în “folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

”Fără o definire exactă, noul text de lege nu va putea fi aplicat”

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru România Curată punctele slabe ale proiectul avizat pozitiv în Comisia Juridică a Camerei Deputaților: ”Curtea Constituțională a arătat că sintagma ”raporturi comerciale” nu își mai găsește un corespondent în noua legislație civilă. După mine, ar trebui actualizat textul de lege, dar văd că există propuneri ale unor parlamentari de a elimina cu totul această sintagmă și, în plus, să elimine și interdicția de a se lua decizii pentru cel care a dat anterior foloase unui funcționar public. Se va ajunge astfel în situația ca un fost angajat ajuns funcționar să ia decizii pentru fostul său patron sau pentru persoana care i-a plătit un training în străinătate și acest lucru să nu mai fie ilegal, ca în prezent. Cât privește sintagma „prejudiciu de interes public”, aceasta este pasibilă de mai multe interpretări. Fără o definire exactă a sa, cred că noul text de lege care vizează conflictul de interese să nu poată fi aplicat”. Danileț a subliniat că dacă legea este neclară nu se poate aplica, principala hibă fiind exprimarea bizară ”prejudiciu de interes public”, care nu se regăsește între sintagmele definite în Codul Penal (de la Art. 172 încolo).PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.