Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Nu se mai construiesc cele 500 de creșe promise

București: Nu se mai construiesc cele 500 de creșe promise

DISTRIBUIȚI

145373 – 20042017 – Parlamentul a respins un proiect de lege – iniţiat anul de PSD – prin care Guvernul era obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de patru ani, să construiască 554 de creşe în toată ţara din fonduri bugetare.

Potrivit proiectului, Guvernul era obligat să asigure finanţarea construcţiei unui număr minim de creşe în fiecare oraş de peste 10.000 de locuitori, proporţional cu populaţia fiecărei localităţi. Astfel, pentru localităţile cu 10.000 – 15.000 locuitori ar trebui construită cel puţin o creşă, pentru cele cu 30.000 – 50.000 de locuitori – minimum 3 creşe, pentru oraşele cu 100.000-130.000 de locuitori – 6 creşe, iar pentru cele cu 280.000-360.000 de locuitori – 10 creşe. În Bucureşti ar ajunge să fie construite astfel 60 de creşe, iar în judeţele cu populaţie numeroasă în jur de 20 de creşe. Parlamentarii calculaseră şi un cost estimativ pentru construcţia fiecărei creşe, respectiv 1,4 milioane lei, arătând că efortul bugetar total ar fi de 775,6 milioane lei, adică aproximativ 175 milioane de euro, la cursul de la finele lunii noiembrie. Construcţia tuturor creşelor ar trebui finalizată în patru ani, începând din acest an, terenurile necesare urmând a fi puse la dispoziţie de către autorităţile locale.

În toamna anului trecut, majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Senat a adoptat proiectul de lege, în urma unui raport favorabil întocmit de Comisia de învăţământ, al cărei preşedinte era atunci, ca şi acum, Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD. „România a pierdut cea mai mare parte a creşelor pe care le-a avut până în 1989, ceea ce a creat o mare dificultate familiilor tinere. De aceea, cred că este firesc şi normal ca Guvernul să se intereseze şi să aibă în portofoliul de idei şi de fapte construirea de creşe în toate judeţele ţării. Raţionamentul autorilor acestei iniţiative legislative este unul cât se poate de corect, pentru că ţine seama de ponderea populaţiei în repartizarea numărului de creşe pe fiecare judeţ în parte“, susţinea atunci Ecaterina Andronescu.  Puterea le-a schimbat planurile.

Între timp, scrie profit.ro. în locul Guvernului Cioloş s-a instalat Guvernul Grindeanu, iar PSD şi-a schimbat radical optica. Cu toate că tot PSD şi ALDE deţin majoritatea parlamentară, Camera Deputaţilor a respins miercuri proiectul, deşi fusese adoptat în tomană de Senat. Şi Guvernul Grindeanu s-a opus legii, pe motiv că programul are în vedere realizarea de creşe numai în localităţi cu peste 10.000 locuitori, adică în doar 10% din localităţi, 90% din localităţi înregistrând un număr mai mic de locuitori. „PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.