Acasă Externe Donald Trump îndeamnă „toate națiunile civilizate“ să se mobilizeze împotriva liderului sirian

Donald Trump îndeamnă „toate națiunile civilizate“ să se mobilizeze împotriva liderului sirian

DISTRIBUIȚI
A Mark 7 16-inch/50 caliber gun is fired aboard the battleship USS MISSOURI (BB-63) as night shelling of Iraqi targets takes place along the northern Kuwaiti coast during Operation Desert Storm.

145142 – 07042017 –  Armata SUA a tras 59 rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze de  avioane siriene, potrivit Pentagonului. Ele au fost lansate din două distrugătoare ale Marinei SUA în Marea Mediterană de Est.

Un oficial a confirmat faptul că locul vizat este sub controlul forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad. Totodată, mass-media din SUA spune că aerodromul este situat în apropiere de Homs. Pentagonul a confirmat că era aerodromul Shayrat, potrivit Euronews.

De asemenea, preşedintele Trump a răspuns că loviturile vin ca reacţie după suspectul atac cu armă chimică în teritoriul rebelilor din provincia Idlib, unde peste 70 de persoane au fost ucise. Acesta a ordonat atacul militar asupra bazei siriene, de unde acesta susţine că atacul chimic a fost lansat.

Preşedintele SUA a mai afirmat faptul că atacul a fost în interesele de securitate naţională ale ţării sale şi că nici un copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere vreodată aşa un moment de groază.

Liderul american a adăugat că nu există „nici o dispută“, că Siria a folosit arme chimice interzise și a spus că încercările de a schimba comportamentul lui Assad au eșuat.

Președintele a continuat să îndemne „toate națiunile civilizate“ să se mobilizeze împotriva liderului sirian.

Ca reacție din partea autorităţilor siriene, guvernatorul Homs a fost citat spunând că atacul servește scopurilor unor „grupuri teroriste armate“ și ISIL.

„Conducerea siriană și politica siriană nu se vor schimba“, a declarat Talal Barazi la televiziunea de stat într-un interviu telefonic.

Cu toate acestea, un oficial mass-media pentru Coaliția Națională Siriană și-a exprimat speranța că atacurile SUA vor continua, în scopul de a opri loviturile aeriene siriene guvernamentale și „utilizarea armelor interzise la nivel internațional.“

Tot în acest context, o sursă militară siriană a fost citată afirmând pe postul televiziunii de stat că loviturile “ au dus la pierderi”, se mai arată în articolul sursei citate.

Barazi a declarat ulterior postului de televiziune libanez Mayadeen că atacul a dus la decese, în ciuda faptului că  mai devreme afirmase că nu ar fi  fost „victime omenești mari“, dar au existat pagube materiale.

“Eu cred – cu voia Lui Dumnezeu – că victimele umane nu sunt mari, dar există pagube materiale. Sperăm că nu sunt multe victime şi martiri,” a spus acesta iniţial presei.

Rapoartele militare ale SUA au dat primele indicații că loviturile au deteriorat sever sau au distrus aeronavele siriene, precum și infrastructură de sprijin și echipamente de la aerodromul Shayrat.

Televiziunea de stat siriană a calificat atacul cu rachete asupra bazei aeriene a regimului Bashar al-Assad, drept „agresiune americană”.

De asemenea, Pentagonul afirmă că a informat forțele ruseşti înaintea atacului. Purtătorul de cuvânt, căpitanul Jeff Davis a confirmat că rachetele nu au lovit anumite secțiuni ale bazei, unde se crede că  rușii ar fi fost prezenţi.

Cu toate acestea, cea mai dură acțiune directă SUA până în prezent în șase ani de război civil în Siria semnalează o schimbare bruscă a politicii de la Washington și crește probabilitatea de confruntare cu principalii aliați militari ai lui Assad, Rusia și Iran.

Şeful Comisie pentru Apărare din cadrul Camerei superioare a Dumei de Stat a reacționat deja spunând că atacul SUA ar putea submina eforturile de combatere a terorismului în Siria.

„Acest lucru ar putea fi privit ca un act de agresiune a SUA împotriva unei națiuni ONU,“  a spus Viktor Ozerov.

Tot în acest context, secretarul de stat american Rex Tillerson a semnalat o schimbare bruscă a politicii administrației Trump, spunând că Bashar al-Assad  nu ar trebui să mai aibă vreun rol în viitorul Siriei.–  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.