Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: 60% dintre refugiați sunt femei și copii

Strasbourg: 60% dintre refugiați sunt femei și copii

DISTRIBUIȚI

145500 – 27042017 –  Miercuri, 26 aprilie 2017, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, deputatul Ionuț Stroe, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, în cadrul dezbaterii cu tema ”Protejarea femeilor refugiat împotriva violenței de gen”, și-a exprimat îngrijorarea față de numărul crescut al femeilor refugiat care sunt expuse abuzurilor şi actelor de violenţă.

El a precizat că 60% dintre refugiații care ajung în Grecia și, mai departe, în alte țări europene, sunt femei și copii, conform datelor puse la dispoziție de Comisariatul ONU pentru Refugiați.  În aceste condiții, strategia de primire a refugiaților care ajung în Europa este necesar să fie regândită din perspectiva particulară a experienței acestora.

Numărul mare de femei forțate să părăsească singure alături de copiii lor zonele de conflict a adus în discuție modul în care acestea suportă drumul către centrele europene de primire a solicitantilor de azil. De multe ori, femeile refugiat sunt expuse violenței verbale, fizice și abuzurilor sexuale. În opinia deputatului, este regretabil faptul că protecția acestora nu a fost considerată până acum o prioritate în strategia de rezolvare a crizei refugiaților.

Parlamentarul român a lansat un apel către toate statele membre să ratifice cât mai repede Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a planului de măsuri de stopare a traficului de persoane, astfel încât să existe un numitor comun în abordarea acestei chestiuni.

”România a semnat și ratificat Convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor și se pregătește intens să rezolve toate problemele administrative pentru a se asigura facilitățile adecvate recepționării, acomodării și protejării refugiaților ce vor fi alocați țării noastre. Este important ca aceste facilități să fie gândite în concordanță cu standardele de gen, ținându-se cont de sensibilitatea fizică și psihică a femeilor și copiilor refugiați. Raportul adoptat azi propune ca centrele de azil să aibă ofițeri, traducători și asistenți sociali femei printre măsurile concrete ce vizează rezolvarea acestei probleme”, a precizat Stroe. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.