Acasă Externe SUA au atacat Siria

SUA au atacat Siria

DISTRIBUIȚI

145134 – 07042017 –  Statele Unite au atacat vineri Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului, ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o „rușine pentru umanitate”. Atacul, cu ”59 de rachete” de tip Tomahawk, a fost lansat la ora 3:45, ora României și a vizat baza aeriană de la Shayrat, ”asociată programului” armelor chimice al Damascului și ”direct legată” de evenimentele ”oribile” de marti. La 4 aprilie, un raid atribuit armatei siriene împotriva localității Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puțin 86 de morți, între care 27 de copii.

Statele Unite au acuzat regimul Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotixic de tip sarin împotriva acestui mic oraș rebel.

Urmare a atacului asupra populației, catalogat drept un ”afront la adresa umanității”, președintele american anunțase încă de miercuri acțiuni împotriva omologului sirian.

Președintele Donald Trump a declarat că operațiunile din această dimineață sunt ”în interesul vital al securității naționale” a Statelor Unite, fiind un răspuns la atacul chimic al armatei sirieni asupra unor civili: „Dictatorul sirian Bashar al Assad a lansat un infiorator atac cu arme chimice asupra unor civili nevinovati, folosind un gaz toxic de lupta. Assad a luat vietile unor oameni neajutorati, femei si copii. Pentru multi a fost o moarte lenta si brutala. Chiar si niste copii minunati au fost ucisi cu cruzime in acest atac foarte barbar. Niciun copil al Domnului nu ar trebui sa sufere asemenea teroare.

Astazi am ordonat bombardarea unor tinte militare la baza din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este in interesul vital al securitatii nationale a SUA sa fie prevenita si descurajata folosirea unor asemenea arme chimice letale. Nu exista îndoiala ca Siria a folosit arme chimice interzise, violand obligatiile sale privind acest tip de arme şi ignorand rezolutiile consiliului de securitate al ONU.”

Înaintea lansării atacului, forțele americane au anunțat forțele ruse și nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruși, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, relatează Reuters, citat de ProTv. Într-un briefing pentru presă, Davis a declarat că militarii americani au purtat mai multe conversații cu forte ruse, joi, înainte de lansarea atacului. Americanii au folosit o linie de comunicații înființată anterior în vederea prevenirii unei confruntari accidentale în Siria, în lupta impotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Kremlinul a avertizat vineri că atacul cu rachete lansat joi de forțele americane în Siria afectează semnificativ relațiile dintre SUA și Rusia, transmite agenția rusă Tass, citată de ProTv. Kremlinul apreciază că loviturile aeriene sunt un obstacol serios în calea creării unei coaliții internaționale de luptă împotriva terorismului. –  PROMPT MEDIA

 

foto:digi24.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.