Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Schimb de opinii cu viitorul ambasador al SUA la Uniunea Europeană

Bruxelles: Schimb de opinii cu viitorul ambasador al SUA la Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

145951 – 24052017   Europarlamentarul Laurențiu Rebega a participat, la Bruxelles, la o întâlnire în cadrul căreia dr. Ted Malloch, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană, a vorbit despre ”What the new US presidential administration means for Brexit and the EU?”

Firul roșu al acestei expuneri a fost ideea că noul președinte american este exponentul unui alt fel de a face politică, una mai apropiată de cetățenii americani, care l-au votat tocmai pentru acest lucru. Ted Malloch a avertizat, de altfel, că toți membrii echipei Trump sunt solidari cu viziunea și obiectivele președintelui. În acest context, diplomatul american și-a exprimat îngrijorarea față de exacerbarea sentimentelor anti-americane în Europa.

În mod firesc, primul subiect abordat a fost NATO. Ted Malloch a subliniat că interesul strategic al Statelor Unite este ca NATO să fie, în continuare, instrumentul prin care trebuie să se prevină conflictele internaționale. Dacă Donald Trump a criticat NATO ca fiind costisitoare pentru SUA, a fost pentru a sublinia că toate țările membre trebuie să contribuie echitabil la finanțarea organizației. Nimeni nu poate pretinde să fie apărat pe gratis! Dacă Europa dorește NATO – și este clar că o dorește – trebuie să existe și o contribuție financiară europeană proporțională.

În ceea ce privește Brexit-ul, diplomatul american a exprimat speranța că despărțirea nu va fi dură pentru că esențialul este de a avea relații bune și de acum înainte. Brexit-ul a fost o decizie democratică. Dar, pe de altă parte, Statele Unite nu se așteaptă ca alte țări europene să declanșeze referendumuri de ieșire din Uniune.

În finalul expunerii sale, Ted Malloch a punctat câteva argumente în sprijinul ideii că arhitectura lumii s-a schimbat fundamental în ultimii ani. Intrăm, a spus Malloch, într-o ”etică a națiunilor suverane” în relațiile internaționale.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.