Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: INS: Cu o creștere de 5,7%, economia românească a depășit previziunile...

București: INS: Cu o creștere de 5,7%, economia românească a depășit previziunile analiștilor pentru primul trimestru al anului

DISTRIBUIȚI

 145802 – 16052017  Avansul economiei românești pe primele 3 luni a fost de  5.7%, a anunțat luni Institutul Național de Statistică. Proiecțiile experților FMI indică faptul că România ar urma să aibă în acest an o creștere economică de 4,2% din PIB, în timp ce Guvernul mizează pe un avans economic de 5.2%.

Datele anuntate marți de INS sunt mult peste estimările analiștilor, inclusiv peste așteptările BNR, care anticipa pe o încetinire a ritmului de creștere în primul trimestru din 2017.

”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, PIB a înregistrat o creştere cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2017, revizuirea fiind nesemnificativă faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 83 din 7 aprilie 2017”, se arată în comunicatul INS.

”Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2016, publicată în comunicatul de presă nr. 83 din 7 aprilie 2017.

Astfel :
–    rezultatele trimestrului I 2016, comparativ cu trimestrul IV 2015, au fost revizuite de la 101,3% la 101,1% ;
–    rezultatele trimestrului II 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat ;
–    rezultatele trimestrului III 2016, comparativ cu trimestrul II 2016, au fost revizuite de la 100,5% la 100,7%;
–    rezultatele trimestrului IV 2016, comparativ cu trimestrul III 2016, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%.
Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, mai precizează INS, care atenționează că pentru interpretarea indicatorilor trebuie consultată metodologia.

Actuala metodologie aplicată de INS, prevede că există trei versiuni ale seriei PIB pentru fiecare trimestru: „date semnal”, publicată aproximativ la 45 zile după încheierea trimestrului, „date provizorii I”,publicată la 70 zile după încheierea trimestrului, și „date provizorii II”, disponibile după circa 100 de zile.

Membrii Consiliului de Administrație al BNR au discutat și adoptat în ședința de luni, 15 mai, decizia de politică monetară, pe baza datelor şi analizelor privind caracteristicile recente și prognoza actualizată ale evoluțiilor macroeconomice pe termen mediu prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

În discuția privind activitatea economică, membrii CA al BNR au arătat că ”plusul de creştere consemnat de aceasta în trimestrul IV 2016 – conducând la o deschidere mai amplă decât cea anticipată a excedentului de cerere agregată – a fost generat de exportul net. Contribuția adusă de cererea internă la dinamica PIB a rămas, în schimb, constantă, în condițiile în care evoluția consumului final, împreună cu cea a variației stocurilor, au compensat impactul declinului amplu suferit de formarea brută de capital fix”.

(…) ”Referitor la cele mai recente evoluții, membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o ușoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017, implicând, în condițiile plasării ei peste valorile prognozate anterior, o deschidere relativ mai amplă a excedentului de cerere agregată. Totodată, ele indică consumul privat drept principal determinant al creșterii economice, relevantă din această perspectivă fiind menținerea dinamicii înalte a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, comerțul auto-moto și din servicii, în intervalul ianuarie-februarie. S-a sesizat că aportul formării brute de capital fix ar putea rămâne negativ, deşi în diminuare, date fiind prelungirea declinului construcțiilor inginerești și amplificarea considerabilă a dinamicii construcțiilor de clădiri rezidențiale, posibil stimulată de accelerarea tendinței de majorare a prețului locuințelor. Și contribuția exportului net la dinamica PIB ar putea redeveni negativă în trimestrul I 2017”, se arată în minuta ședinței. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.