Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Managerii de spital pot fi, din nou, membri de partid

București: Managerii de spital pot fi, din nou, membri de partid

DISTRIBUIȚI

145957 – 24052017   Grupul parlamentar al PSD a votat, în cadrul şedinţei de vot final din data de 23 mai a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

”Noua lege are ca scop eficientizarea activității comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, crearea cu celeritate a cadrului legal pentru încheierea contractelor de management ale managerilor generali, precum și eficientizarea serviciilor de asistență medicală. Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente, în urma votului favorabil dat de deputaţii social-democraţi”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului PSD din Camera Deputaților.

”Ordonanța 79, emisă de Guvernul Cioloș, pleca de la o premisă greșită, luând dreptul managerului de spital de a fi membru al unui partid politic, drept consfințit de Constituția României. Am reparat această greșeală, menținând interdicția ca managerul de spital să nu ocupe funcție de conducere în structura partidelor politice. Totodată, am reparat o altă greșeală a Ordonanței 79, punând în acord Legea 95/2006 cu prevederile  Legii 1/2011, legate de învățământul superior medical. Mulțumesc tuturor participanților la numeroasele dezbateri ce au avut loc în cadrul comisiei de specialitate din Parlament: organizații ale pacienților, ONG-uri, reprezentanți ai lumii medicale și academice, reprezentanți ai organismelor profesionale din domeniul medical”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, deputatul PSD, Corneliu-Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie.

Astfel, actul normativ prevede condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească managerii din domeniul sanitar, din care cel puţin una trebuie să fie îndeplinită, respectiv să fie absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii; să fie absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii; să fie absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic, juridic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, ori să fie medici în specialitatea sănătate publică şi management.

Totodată, s-au prevăzut situaţiile de incompatibilitate. Potrivit noii legi, funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror activităţi salarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia activităţilor în domeniul medical desfăşurate în specialitatea deţinută, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, a activităţilor desfăşurate la solicitarea autorităţilor centrale sau locale, precum şi a activităţilor desfăşurate în societăţile profesionale de profil. De asemenea, sunt incompatibili cei care desfăşoară activităţi didactice sau de cercetare ştiinţifică finanţate de către furnizori de bunuri şi servicii ai spitalului respectiv sau ce care exercită oricare altă funcţie de manager. Între incompatibilităţi se numără şi exercitarea unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti; exercitarea funcţiei de conducere, administrare şi control în cadrul organizaţiilor sindicale sau patronale de profil; exercitarea funcţiei de conducere, administrare şi control ale unui partid politic, precum şi exercitarea funcţiei de conducere, administrare şi control în societăţile comerciale.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.