Acasă Externe Agenda Europeana Preşedintele CE, discurs în Parlamentul României, la 10 ani de la aderarea...

Preşedintele CE, discurs în Parlamentul României, la 10 ani de la aderarea ţării noastre la UE: ”Trebuie ca România să devină membră a Spațiului Schengen cât mai curând posibil, pentru că este un loc meritat”

DISTRIBUIȚI
Foto: digi24

145734 – 11052017 –  Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află joi în vizită în România, ocazie cu care a susţinut și un discurs în plenul Parlamentului. Ulterior, se întâlnește cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu. Acesta a fost foarte încântat să îl revadă pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, pe care, înaintea discursului, l-a sărutat pe frunte. De asemenea, preşedintele CE i-a salutat călduros pe Adrian Năstase şi Victor Ponta.

Sunt foarte fericit să mă întorc  la Bucureşti. Știu că poate părea un clişeu să spun asta. Ultima oară am venit aici în 2003, este o adevărată onoare să pot să mă adresez astăzi onorabilului Parlament care reprezintă poporul român, un popor curajos, angajat, pe care îl iubesc dintotdeauna” şi-a început discursul preşedintele CE.

Preşedintele CE a rostit alocuțiunea în limba franceză, făcând referire şi la spaţiul francofoniei din care face parte atât România, cât şi ţara sa natală, Luxemburg. Totodată, acest gest poate fi interpretat ca fiind unul ce are legătură şi cu ieşirea Marii Britanii din cadrul Uniunii Europene.

În acest context, oficialul a făcut referire la faptul că anul acesta, România sărbătoreşte 10 ani de la aderarea în cadrul  UE: „Îmi amintesc cu emoție de 1 ianuarie 2007, data istorică la care România a intrat în cercul națiunilor europene. Cu acea ocazie ne-am unit, și astfel Europa a aderat la această familie la fel ca celelalte popoare ale UE, trecând peste toate problemele create de cele două războaie mondiale și sunt mândru că am participat îndeaproape la acest moment crucial pentru viața UE și vreau să vorbesc despre reconcilierea istoriei și a geografiei europene

Iată ce bogăție ne-a adus România odată cu aderarea ei. Mă gândesc la cultura română, la intelectualii români sau alții care au participat la tragediile din secolul al 20-le prin curajul lor. Prin aderarea României, UE își face prezența în zona Mării Negre. UE prin primirea României în sânul său a căpătat mai multă putere la nivel internațional și a pus accentul pe tânăra democrație în sfera europeană împărtășind aceleași valori și aceleași ambiții. Nu este o întâmplare că am încredințat dnei comisar Corina Crețu sarcina politicii de solidaritate europeneană, prin excelență, politica de coeziune. La Bruxelles, dna Crețu face o muncă extraordinară. Între 2007 și 2013 fondurile europene au oferit României spirjin prin IMM-uri, start-up-uri și crearea de locuri de muncă. (…) Acest drum a fost unul dificil, care a cerut multe din partea tuturor. Aș vrea să o felicit pentru curajul poporului român și pentru conducătorii săi care aveau busola europeană în mână. Acest curaj, această voință m-au impresionat întotdeauna” a afirmat acesta.

România se bucură de libertatea de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat, să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale (…) Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (…) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (…) Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene în alocuţiunile susţinute în plenul reunit al Parlamentului.
“Speranțele legitime ale cetățenilor trebuie respectate. România își merită locul său natural în sânul UE și în spațiul Schengen. Nu trebuie să îngreunăm aceste criterii, trebuie ca România să devină membră a Spațiului Schengen cât mai curând posibil, pentru că este un loc meritat. Nu au existat niciodată în UE țări de mâna a doua sau țări pe care sa le lasam in urma pe drum.Ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizata in trecut, acest lucru nu trebuie sa se mai intample niciodata. Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. O Europa cu mai multe viteze este prevazuta in tratate. Totodată, Romania contribuie în mod activ la cladirea unei adevarate Europe a cetatenilor şi este dintre membrii care a aprobat crearea unui Parchet European. Romania s-a angajat de asemenea in crearea unui brevet unitar european. Acest subiect a fost dezbatut 4 decenii”, a continuat Juncker.

Dezbaterea aceasta despre o Europa cu mai multe viteze nu este o dezbatere. Dezbaterea adevarata este cea despre necesitatea cooperarii. In prezent, natiunile europene coopereaza si trebuie sa intareasca aceasta cooperare. Fondul European pentru Investitii strategice vizeaza intarirea modelului social european prin implementarea unor planuri sociale, fara a uita aspectele legate de asigurarea securitatii noastre.  Fiecare popor isi indrageste traditiile si aceasta ne ajuta sa fim mai bogati si sa avansam impreuna.
Unitatea europeana este viitorul nostru comun. Nu trebuie sa uitam ca nu reprezentam decat 7% din populatia mondiala si suntem continentul cel mai mic. În momentul in care altii se vor disocia, noi vom ramane un actor istoric. Viitorul nostru este comun, in ciuda fragilitatilor individuale. De asemenea, vrem sa cream o Europa a energiei si a securitatii, iar Unitatea Europeana este viitorul nostru. Cele 5 scenarii prezentate de Comisie se bazeaza pe acelasi lucru: cei 27 de membri inainteaza impreuna”, a completat  oficialul european.

In 2019, tara dumneavoastra va prelua pentru prima oara presedintia Consiliului European. Este un moment important in istoria Romaniei si in istoria UE, pe care il veti marca prin amprenta pe care o veti pune. Remarc un entuziasm adevarat, ma bazez pe dumneavoastra, pe toti romanii. Trebuie sa stim cum sa iubim Europa, iar romanii au aratat acest lucru. Eu voi continua sa va iubesc. Traiasca Romania si traiasca Europa!” şi-a încheiat discursul preşedintele CE. -PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.