Acasă Cultura/Media Timișoara: Artistul plastic Ingo Glass revine pe meleagurile natale

Timișoara: Artistul plastic Ingo Glass revine pe meleagurile natale

DISTRIBUIȚI

 145733 – 11052017 –  Muzeul de Artă Timișoara organizează miercuri, 17 mai a.c., la orele 18.00, la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara, vernisajul expoziției personale a artistului plastic Ingo Glass, – Forme și culori de bază. Spațiu, ritm, lumină. Expoziția, deschisă în sălile de la etajul a II-lea al Palatului Baroc, conține lucrări de sculptură realizate de artistul reprezentant de prim rang al artei concrete, născut în Banat și stabilit în Germania.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi onorat de prezența sculptorului, care va vorbi alături de prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara. În cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Alexandru Reisz.

Născut la Timișoara în anul 1941, absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj și forțat de poliția politică să emigreze în 1979 în Germania, renunțând la tot ce avea în țară, urmare unui interviu în publicația Financial Times unde critica regimul comunist din România, Ingo Glass reduce arta sa la esențial, la cele trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, pe care le împletește în structuri tridimensionale, largi, spațioase. Glass studiază teoria culorii și ajunge la concluzii diferite decât cele enunțate de Kandinsky și mișcarea Bauhaus în legătură cu temperamentul formelor și culorilor: ”Kandinsky vedea unghiul ascuțit al triunghiului în galben, unghiul drept al pătratului în roșu și cercul ca un unghi obtuz în albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul roșu și pătratul albastru este foarte ușor de înțeles. Reprezintă soluția psihologică, opusă celei matematice. Pe de altă parte, întrebarea legată de paleta de culori este interesată în mod cosmologic. Începând de la descoperirea privind expansiunea universului, mișcarea galaxiilor este exprimată printr-un transfer înspre spectrul termal roșu, putând astfel exprima că roșul îndepărtează, iar albastrul, pe de altă parte, se deschide psihologic. (Eugen Gomringer)

”Ceea ce cred că trebuie spus este că în tot ceea ce crează, Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât expoziția lui Ingo Glass e una convergentă cu programul Muzeului de Artă Timișoara, sculpturile sale părând a fi inspirate de rafinata istorie a Timișoarei, de straturile temporale și civilizaționale ale urbei, de experimentele născute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artiști, scriitori, muzicieni și savanți”. (Victor Neumann)

Expoziția va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 19 iunie 2017. –  PROMPT MEDIA

 

foto:redesteptarea.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.