Acasă Externe Macron, încă o victorie

Macron, încă o victorie

DISTRIBUIȚI

146040 – 12062017  La République en Marche, partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, a înregistrat o victorie istorică la primul tur al legislativelor desfăşurat ieri. Din previziunile institutelor de sondaje reiese că după turul doi de duminica viitoare, mişcarea lui Macron ar urma să obţină majoritatea absolută în Adunarea naţională, Parlamentul Franţei, precizează RFI.

Între timp, partidele tradiţionale, începând cu cel socialist, vor fi reduse la rolul de figuranţi. De notat că absenteismul, circa 51% dine lectorat, a atins o cotă record.

Din rezultatele definitive publicate de ministerul de Interne, cu 32,32% din sufragiile exprimate, La République en Marche aliat cu centriştii din Modem ar obţine în viitorul parlament francez între 415 şi 455 de deputaţi din cele 577 mandate câte numără Adunarea naţională. Majoritatea absolută este de 289. Putem deci spune că partidul prezidenţial, creat acum un an de zile, şi-a strivit adversarii ca să nu spunem umilit. Emmanuel Macron şi-a câştigat de departe pariul obţinând acest scor care-l pune într-o poziţie ultra-dominantă, cu un parlament practic monocolor.

Intre timp, concurenţii săi, partidele tradiţionale, vor trebui să se mulţumească cu „resturile”. Republicanii, partidul conservator francez, a obţinut 21,56% şi ar urma să ocupe între 70 şi 130 de locuri în viitoarea Adunare naţională. Frontul naţional, extrema dreaptă franceză, a cules 13,2% din sufragii, departe de cele 21 de procente obţinute de Marine Le Pen la primul tur al recentelor prezidenţiale. Partidul extremist ar urma să ocupe între 1 şi 10 scaune de deputat şi deci ar fi în imposibilitatea de a forma un grup parlamentar. Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, cu 11 procente, ar putea ea avea un grup întrucât proiecţiile îi prezic între 10 şi 23 de aleşi – pentru a forma un grup parlamentar e nevoie de cel puţin 15 deputaţi. In fine, socialiştii care controlau până acum jumătate din parlament, cu cele 9,5 procente, nu ar mai obţine decât între 15 şi 40 de mandate de deputat. O prăbuşire istorică pentru mişcarea fostului preşedinte François Hollande.

In fine, în urma acestui prim tur, doar 4 deputaţi au fost aleşi direct, adică au obţinut mai mult de 50% din voturile exprimate. In urmă cu 5 ani, 36 de politicieni erau aleşi din primul tur. Rezulat al participării foarte scăzute, doar o singură triunghiulară – luptă între trei candidaţi – se anunţă duminica viitoare. In 2012 au fost 34 de astfel de dueluri în trei. – PROMPT MEDIA

 

foto:rfi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.